‘’Tot op vandaag worden oogstresultaten beoordeeld aan de hand van de gemiddelde opbrengst van een perceel. De landbouwer weet gewoonlijk wel dat er opbrengstvariaties zijn in een perceel, maar weet weinig of niets over de omvang ervan. Plaatsspecifieke oogstresultaten van verschillende jaren kunnen ondersteunend werken bij verdere beslissingen om ook variaties in de grondbewerkingen of in de gewasverzorgingen binnen een zelfde perceel uit te voeren. Dit alles om uiteindelijk te komen tot een beter financieel perceelsresultaat en hoeft dus niet altijd een hogere opbrengst te betekenen. In dit deel gaan we dieper in op de continue opbrengstmeting bij veldhakselaars.’’(Christianen, 2003)
Mogelijkheden
‘’Er zijn verschillende systemen die de opbrengst van hakselaars kunnen meten. Bij hakselaars gaat het om het volume. Een aanvulling hierop zou het drogestofgehalte kunnen zijn zoals veel gebruikt bij maaidorsers. Het gehakselde volume wordt veelal gemeten door de invoeropening te meten samen met de snelheid. Hierdoor kan de opbrengst nauwkeurig worden bepaald. Een andere methode is om het volume in de werppijp met de snelheid te bepalen. Dit laatste wordt echter maar beperkt toegepast omdat aangetoond is dat de eerste methode zeer nauwkeurig is met een relatief lage kostprijs.’’ (Christianen, 2004) Naast het meten van het volume kan tevens ook het drogestofgehalte worden bepaald. Naast het drogestofgehalte kan tevens het eiwitgehalte en zetmeelgehalte worden bepaald.
Werking
‘’Er zijn systemen waarbij er en impactsensor werd geplaatst in de werppijp om het massadebiet te bepalen. Ook het benodigd vermogen op de hakselkooi is evenredig met het massadebiet, maar tot nu toe lijkt de opening tussen de invoerrollen het meest nauwkeurige gegeven om het massadebiet te bepalen.
Er zijn pakketten te koop, zoals die van John Deere in figuur 1 zodat het op bestaande hakselaars kan worden geïnstalleerd. Rechts op de figuur ziet men de cilinder waarmee de opening tussen de invoerrollen wordt gemeten. Deze cilinder wordt langs de veer geplaatst waarmee de rollen worden samengedrukt. Door ook de snelheid van de invoerrollen te meten kan de job computer (zwarte doosje centraal beneden op figuur) de grootte van de gewasstroom berekenen.’’ (Christianen, 2004)
Figuur 1: Greenstar opbrengst meetkit voor veldhakselaars Bron:(Vandepoel, 2004) |
‘’Dergelijke systemen worden mogelijk bij moderne veldhakselaars standaard meegeleverd. Dergelijke pakketten als in figuur 1 zijn voornamelijk interessant voor oudere hakselaars.
Een uitbreiding op de opbrengstmeting zou het online meten van het droge stof gehalte kunnen zijn. Hiervoor heeft de firma John Deere in samenwerking met de universiteit van München verschillende sensoren getest op een zelfrijdende hakselaar. Hiervoor werd in de werppijp een unit geplaatst waarin verschillende sensoren konden geplaatst worden zoals weergegeven in figuur 2. De opstelling zoals die weergegeven is op de figuur heeft ook sensoren om het massadebiet te bepalen. Bij deze opstelling werd gebruik gemaakt van een impactplaat en een lichtsensor in combinatie met een radar om de snelheid van de gewasstroom te meten.’’ (Christianen, 2004)
Figuur 2: Sensoren op de veldhakselaar Bron:(Vanderpoel, 2004) |
‘’Die snelheid van de gewasstroom door de werppijp (20 tot 35 m/s), vormt voor de meeste sensoren een probleem. Het onderzoek heeft uitgewezen dat bij deze snelheden enkel de sensoren die werken volgens het NIR-principe (Nabij InfraRood Spectroscopie) nog bevredigende resultaten leveren. Een van de sensoren die behoorlijke resultaten opleverde was de Zeiss Corona 45 NIR als in figuur 3. Via NIR kan men ook het zetmeel- en eiwitgehalte van de gewasstroom gaan bepalen, waardoor deze sensoren toch interessant kunnen zijn aangezien de samenstelling van het ruwvoeder een belangrijk gegeven is voor de veehouder.’’(Christianen, 2004)
Beschikbaar
Het is tegenwoordig mogelijk op verschillende merken om opbrengstmetingen te doen. Dit kan een standaard zijn of een extra optie. Door de opbrengstmetingen te combineren met een GNSS ontvanger kan er aan de opbrengstmetingen een geografische locatie worden gekoppeld.