Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 9 Huidig »

De familie Janse heeft in Wolphaarstdijk, vlak bij het Veerse meer een 65 hectare groot akkerbouwbedrijf op kleigrond. Naast aardappelen, suikerbieten, tarwe en graszaad wordt er op 1,5 hectare zeekraal geteeld. Janse teelt dit gewas met behulp van het zoute water uit het Veerse Meer.  Daarnaast is er een landschapscamping met 60 campingplaatsen.



Natuur vormt een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Akkerbouwer Janse doet daarom aan natuurontwikkeling. Zo zijn er natuurvriendelijke oevers, drinkputten en er zijn bloemenranden aangelegd. In het verleden was de camping met 15 plaatsen veel kleiner. Voor de mini-camping gold als eis dat 3,5 hectare natuur moest worden aangelegd.

De meerwaarde van agrarisch natuurbeheer is dat de mensen op de camping er gaan lopen, er meer een totale beleving van krijgen, ervan genieten, en daardoor sneller terugkomen naar het bedrijf of er langer blijven, vindt Janse. Dat speelt dit in het voor- en naseizoen mogelijk een grotere rol dan in het hoogseizoen. Voor de inrichting van natuurbeheer heeft hij erop gelet dat elke maand wel een plantensoort bloeit. Dit is belangrijk voor de seizoensplekken van de camping.
Voor het ondernemerschap van Janse geldt: nooit nee verkopen, proberen een kwalitatief goed product neer te zetten, risicospreiding en innovatie als belangrijke uitgangspunten. Het bedrijf werkt aan vernieuwing op verschillende vlakken in de recreatietak: zonneboilers, zonnecellen, zelfvoorzienend wat elektriciteit betreft (geen gasgebruik), andere toiletten.

Zeekraal op het bedrijf van Janse, foto Jan Nijman

In de akkerbouw doet Janse mee aan GPS-signalering, specifieke plekgerichte kunstmestgiften en onkruidbestrijding en aan het duurzaamheidsprogramma ‘Veldleeuwerik’. Janse probeert om de grond zo duurzaam mogelijk te onderhouden en wil ooit gaan experimenteren met niet-kerende grondbewerking. Op zeekraalgebied zijn er permanent nieuwe ontwikkelingen.

Meer informatie

  • Geen labels