Test

Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 2 Volgende »

Naam middel

Indigestiepoeder
 

Algemeen

Middel ter stimulering van de penswerking bij runderen, jongvee, schapen en geiten. Indigestie poeder wordt ook wel rumenpoeder, herkauwpoeder of penspoeder genoemd. Het bevat natriumcarbonaat, natriumbicarbonaat, natriumsulfaat (karlsbladzout) en gedroogd kruid, (Acorus Calamus). Indigestie poeder zorgt voor een evenwichtige samenstelling van de bacteriën die zich in de voormagen van herkauwers bevinden en de stimulering er van. Indigestie poeder is goed toe te passen bij wisseling van rantsoen, verandering in hoeveelheid of samenstelling van het voer. Aanvullend diervoeder

Onderzoek

Kalmoes is een traditioneel gebruikt kruid in Europa en Azië. Het wordt humaan gebruikt voor de eetlust en om de vertering te stimuleren. Tevens wordt het gebruikt bij koorts,  maagkrampen en koliek (Shireen et al., 2017). De wortelstok wordt gebruikt bij kiespijn, en gedroogde wortelstok bij obstipatie. De wortelstok wordt ook gebruikt bij astma, bronchitis en als kalmerend middel. Ook wordt het in India gebruikt om het geheugen en het intellect te stimuleren. In de Ayurveda wordt het gebruikt bij conditie van Vatha en Kapha, maagproblemen, heesheid, winderigheid, verteringsproblemen, wormen, menstruatieklachten, nierproblemen, nierstenen en plasproblemen. Zowel de bladeren als de wortelstok en zijn etherische olie hebben vele medicinale eigenschappen zoals krampstillend, tegen winderigheid, wordt gebruikt bij epilepsie, mentale problemen, chronische diarree, dysenterie, bronchitis en tumoren. Het heeft insecticide, antischimmel, antibacteriële, rustgevende, anti-diarree en neuroprotectieve, anti-oxidant, anti cholinesterase, krampstillende en bloedvat-modulerende eigenschappen. In de meeste studies worden de bladeren, de wortels en de stam van de plant gebruikt. De gedroogde wortelstok bevat een gelige olie, calamus olie, die verantwoordelijk wordt geacht voor de medicinale en insecticide werking (Mohammed en Hameed, 2018).

Er is in vitro onderzoek gedaan naar de effecten van een mengsel van medicinale planten en een  hoog geconcentreerd dieet met luzernehooi (40 %) en gerst (60 %) op de pensvertering en de vetzuur samenstelling (Wencelova et al., 2014). Gebruikte planten waren Taraxacum officinale L., Acorus calamus L., Calendula officinalis L., Hypericum perforatum L., Achillea millefolium L., Urtica dioica L. en Cichorium intybus L. welke als mengsel werden gebruikt.Fytochemische screening toonde aan dat het mengsel tannines, fenolen, steroiden, flavonoiden, saponines, terpenen en glycosides bevatten. Het totaal aantal protozoen in de pens verschilde niet tussen pensvloeistof met of zonder kruiden en de kruiden waren significant positief gecorreleerd met het totale vetzuurgehalte, de methaan productie en de butyraat productie. Vervanging van luzernehooi door het kruidenmengsel in porties van 10%, 50% en 100% resulteerde in een verbeterde in vitro dorge stof vertering (met 6%) en een verminderde methaan productie (1%) in vergelijking met dieet zonder kruidenmengsel. Alleen 100 % vervanging van luzernehooi met kruidenmengsel verhoogde het gehalte aan enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren terwijl het gehalte aan verzadigde vetzuren daalde. De resultaten wijzen op een positief effect op de vertering.

Gebruik

Aanbevolen gebruiksduur: 1 tot 7 dagen.

Volwassen rund: 2 x daags 100 gr

Jongvee: 2 x daags 50 gr

Schapen / Geit: 2 x daags 25 gr

Literatuur

Mohammed, G.J., Hameed, I.H. 2018. Anti-fungal, antitumor and anti-inflammatory activity of Acorus calamus    Indian Journal of Public Health Research and Development 9(3), pp. 254-258.

Shireen, S.K., Hameed, I.H., Hamza, L.F.   2017. Acorus calamus: Parts used, insecticidal, anti-fungal, antitumour and anti-inflammatory activity: A review.  International Journal of Pharmaceutical Quality Assurance 8(3), pp. 153-157.   

Wencelová, M., Váradyová, Z., Mihaliková, K., Jalč, D., Kišidayová, S.   2014. Effects of selected medicinal plants on rumen fermentation in a high-concentrate diet in vitro. Journal of Animal and Plant Sciences 24(5), pp. 1388-1395.

  • Geen labels