Subthema 2: De meerwaarde voor een hoveniersbedrijf om leerlingen van het groenonderwijs in te zetten
Informatie in dit subthema is geschreven voor mbo en hbo.
Wat zijn de voordelen van samenwerking met het groenonderwijs?
Voor groenbedrijven kan het waardevol zijn om binding te houden met het groenonderwijs. Zo blijf je als groenbedrijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen het groenonderwijs. Het biedt ook een mogelijkheid om nieuw personeel te vinden (middelbare scholieren die hun diploma hebben gehaald en net afgestudeerde mbo- en hbo’ers). Daarnaast kun je als groenbedrijf op deze manier bijdragen aan de maatschappij.
2.1. Ontwikkelingen en nieuwste kennis uit het groenonderwijs
Het groenonderwijs bereidt leerlingen voor op de toekomst. Daarom moeten de lesprogramma’s binnen het groenonderwijs ook goed afgestemd zijn op die toekomst. Ze moeten aansluiten bij ontwikkelingen in de samenleving, de arbeidsmarkt en het onderwijs zelf. Om deze aansluiting te houden, blijven groenopleidingen hun lesprogramma’s steeds aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan aandacht voor nieuwe technische inzichten of voor maatschappelijke vraagstukken die belangrijk zijn voor het groene vakgebied, zoals klimaatverandering. Wanneer je als groenbedrijf binding houdt met het onderwijs, houd je feeling met onderwerpen die in het onderwijs aandacht krijgen. Je kunt vervolgens op deze veranderingen inspelen door bijvoorbeeld de eigen aanpak aan te passen.
Leerlingen leren meestal de nieuwste kennis van het vakgebied. Vaak zijn ze enthousiast om die kennis in de praktijk te kunnen brengen. Daarbij kunnen leerlingen zorgen voor een frisse blik. Die wordt soms misschien wel gemist binnen het bedrijf, zeker als een team al jarenlang samenwerkt. Er kunnen dan werkmethoden zijn ontstaan waaraan iedereen gewend is geraakt, maar waarvan niemand zich meer afvraagt of ze nog effectief zijn. De feedback van een leerling kan je weer bewust maken van de dagelijkse gang van zaken binnen het groenbedrijf en laten zien wat er misschien anders en beter zou kunnen.
Dit meegaan met ontwikkelingen, dus het vernieuwen als groenbedrijf, is ook belangrijk om binding te houden met de jongere generatie van toekomstige groenmedewerkers. Je moet ook voor hen een aantrekkelijk bedrijf zijn (zie 2.2 ‘Ingang voor nieuw personeel’). Het helpt daarvoor om te weten in welke onderwerpen ze geïnteresseerd zijn en daar als bedrijf aandacht voor te hebben.
2.2. Ingang voor nieuw personeel
Groene opleidingen vormen een bron van mogelijk nieuwe werknemers. Hun leerlingen zijn de medewerkers en voormannen van morgen. Als je als bedrijf investeert in praktijkplekken, heb je straks meer talent dat zich bij jouw team wil aansluiten. Zeker wanneer er een tekort is aan goed, gemotiveerd personeel, is dit erg waardevol. Wanneer je als groenbedrijf binding met het onderwijs houdt, kunnen net afgestudeerden je bijvoorbeeld sneller vinden. Bovendien weet je als groenbedrijf dan ook hoe zij zijn opgeleid. Een leerling die een praktijkdeel bij het groenbedrijf heeft gedaan, kan bijvoorbeeld doorstromen als vaste werknemer bij het bedrijf.
De jonge generatie is aantrekkelijk voor een groenbedrijf, omdat ze meestal snel leert en zich snel nieuwe vaardigheden kan toe-eigenen. Wat ook aantrekkelijk kan zijn is, dat leerlingen over het algemeen goed te sturen en te vormen zijn naar de cultuur van je groenbedrijf en de werkzaamheden waar je ze voor wilt inzetten.
Regelmatige verjonging van het personeelsbestand van je groenbedrijf kan ook positief doorwerken op de oudere generatie medewerkers. Hiervoor kun je ook tijdelijke plekken aanbieden, zoals dus leerplekken voor BPV of stageplekken. Leerlingen willen vaak een goede indruk maken: de leerplek bij het groenbedrijf biedt hen vaak de eerste kans om zich te kunnen bewijzen in de bedrijfspraktijk. Zij willen een positieve indruk maken om hun latere carrièremogelijkheden te verbeteren. Die motivatie kan aanstekelijk zijn. Het kan zorgen voor een positieve uitstraling op de werkplek, zowel naar de medewerkers als naar de klanten van het groenbedrijf.
Door de samenwerking en binding met het groenonderwijs, kun je als groenbedrijf je maatschappelijke betrokkenheid laten zien. Je helpt immers het groenonderwijs te verbeteren, doordat leerlingen in jouw bedrijf praktijkervaring kunnen opdoen. Een bedrijf dat praktijkplekken voor BPV of stage aanbiedt, kan daarmee een positief imago krijgen in de sector en ook aantrekkelijker worden voor mensen en instanties in de omgeving, zoals klanten of een gemeente. Een leerling die een fijne leerzame tijd heeft gehad, zal dat niet snel vergeten. Hij zal via mond-tot-mondreclame positieve geluiden over het groenbedrijf verspreiden. Al met al dus goed voor de naamsbekendheid van het groenbedrijf.
Verder naar: