Gewas: Glaidool
Wetenschappelijke naam: Familie Noctuidae, o.a. Agrotis
Groep: Insecten
Aardrupsen | Aardrupsen in gladiool: aantasting van blad en bladscheden |
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo
Spruiten en jonge planten uit laat geplante knollen kunnen op allerlei plaatsen door de rupsen beschadigd worden.
De grauwe rupsen vreten min of meer ronde gaten in zowel ondergrondse als bovengrondse blad- en stengeldelen. Kleine rupsen kunnen zich ook in de stengel en bladkoker boren.
Er zijn vele soorten aardrupsen. Ze behoren tot de familie van de uilen. Na ongeveer één week komen de eieren uit. De jonge rupsen voeden zich met jonge bladeren. In het begin zijn ook overdag te zien. Al snel worden ze lichtschuw en vreten dan aan bladeren in de schaduw. Na twee weken gaan ze ondergronds leven. 's Nachts vreten ze aan bovengrondse plantendelen. Als de larve volgroeid is maakt het met speeksel een holte in de grond, hierin vindt de verpopping plaats. Daarna komt de volwassen uil uit. Ze vliegen 's avonds en 's nachts. Ze kunnen als ei, rups, pop en volwassen uil overwinteren.
De aardrups heeft twee generaties per jaar. De uiltjes leggen de eieren op de onderkant van bladeren, in groepjes of apart. Soms worden eieren op de grond afgezet. In een korte periode van 1 à 2 weken kan een vrouwtje enorme hoeveelheden eieren afzetten variërend van 300 tot 1600. De optimale condities voor de eileg zijn een temperatuur van 15º - 20 º C, een relatieve luchtvochtigheid van 70 - 85 % en een daglengte van 14 - 16 uur. De rupsen doorlopen 5 tot 7 larvale stadia waarna ze verpoppen. In ons land overwinteren de aardrupsen als rups of pop.
- Grond vochtig en onkruidvrij houden
- Bij aantreffen een insecticide toepassen volgens geldende adviezen
- Vangen van vlinders met feromoonval
- Inunderen
- Stomen van de grond in de kas
- Invliegen in de kas voorkomen door insectengaas voor de luchtramen