Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Vergelijk met huidige View Version History

« Vorige Versie 17 Volgende »

Een stukje inspiratie voor het project Duurzaam vlees, Natuurlijk!

Achtergrond Peter van Balkom

  • Boerenzoon, HAS Den Bosch en studie bedrijfskunde Nyenrode

  • Werkervaring in supply chain varkensvlees (Vion Nederland en Toennies Duitsland)                                  

  • Werkt nu bij Connecting Agri & Food als Specialist Markt & Keten

Visie Connecting Agri& Food op de duurzaamheidsdiscussie

Houding ketenpartijen en stakeholders veranderd

Ondanks dat operationele issues nog steeds prevaleren boven strategische afstemming willen steeds meer veehouders, slachters/verwerkers/pakstations en retailers niet langer ‘tenderen’, maar langdurige samenwerking aangaan.

Een belangrijke doelstelling is om door strategisch partnerschip te ontwikkelen, faalkosten te verlagen, innovatie en productontwikkeling te bevorderen en duurzaamheid – ook in economisch opzicht - te verankeren.

  • Afzetorganisaties willen meer onderscheidende positionering

  • Veehouders willen compensatie voor toenemende vaste kosten

  • Maatschappelijke discussie over eerlijke prijs

  • Andere prijssystemen alleen mogelijk in stabiele ketens

  • In stabiele ketens is afstemming en coördinatie mogelijk

“De voordelen van betere afstemming in de keten zorgen voor extra marge.”  en “Concurreren op marktaandeel op basis van duurzaamheid biedt op termijn meer perspectief dan concurreren op prijs alleen.”  

 Naar stabiele prijssystemen en strategische samenwerking

In de hele agrarische sector, zullen steeds meer stabiele prijssystemen komen, met als basis kostprijs plus en gebruik makend van publiek beschikbare gegevens en openheid over de vastgestelde uitgangspunten. Onderscheidende proceskenmerken kunnen in de prijs verdisconteerd worden. Hierdoor ontstaat volledig transparante prijsbepaling en ketenpartijen zullen uitgaan van meerjarige overeenkomst tussen leverancier en afnemer.

Omdat, met uitzondering van voer, de meeste kostensoorten vrij stabiel zijn kunnen prijzen voor langere periodes worden afgesproken. De kosten van voer fluctueren wel en omdat die meer dan 50% van de kostprijs uitmaken is het voor een kostprijs gerelateerd systeem wel nodig om dicht bij de prijzen op de grondstoffenmarkt te blijven.

Het gaat overigens om meer dan alleen prijsbepaling. Het gaat ook om invullen van de strategische samenwerking tussen ketenpartners. Verkeerde economische prikkels in de productieketen kunnen worden uitgesloten en vertrouwen tussen de ketenpartners zal worden opgebouwd.

Doel is de koek zo groot mogelijk maken, en deze zo eerlijk mogelijk te delen.

Strategische samenwerking biedt mogelijkheden tot reduceren faalkosten en productontwikkeling (voor een betere vierkantverwaarding). Door terugdringen faalkosten en verbeteren toegevoegde waarde wordt marge verbeterd en gaat de  mogelijkheid ontstaan extra marge te verdelen of te investeren in verdere optimalisatie en doorvoeren van innovaties.

Nederlands vlees vaker herkenbaar in het schap

Keurmerken, zoals voor dierenwelzijn, vormen een belangrijk onderdeel van de strategie om producenten en consumenten met elkaar te verbinden. Consumenten willen er op kunnen vertrouwen dat alles in orde is op het boerenerf.

Er moeten ook nieuwe wegen ingeslagen worden om het consumptiepatroon meer met maatschappelijke waarden te voeden. Uit de Agrifoodmonitor 2021 blijkt dat met niet al te ingewikkelde communicatie identiteit en intenties van consumenten geactiveerd kunnen worden en dat meer dan 60% aangeeft bereid te zijn meer te betalen voor duurzame producten ten opzichte van reguliere producten. Er zal dus veel aandacht besteed moeten worden aan gerichte marketing en communicatie. Ook staat de vleesketen voor de uitdaging nieuwe producten te ontwikkelen die én lekker zijn én dier- en milieuvriendelijker. Dat kost tijd.

Om de productie, vraag en afzet van duurzame producten te stimuleren moet Nederlands vlees en keurmerken over  duurzaamheid ook in het buitenland gepromoot worden. Door onderscheid te maken in de markt wordt integrale duurzaamheid beloont. Beweging zorgt voor kanteling, verduurzaming versnelt en wordt beloond.

Ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid?

  • Productieomstandigheden blijft belangrijk en met name klimaat zal de komende jaren meer aandacht krijgen. Op winkelproducten zal de CO2 footprint aangeduid gaan worden door de introductie van CO2 labels.

  • We gaan steeds meer vraaggestuurd produceren binnen specifieke ketenconcepten. Dit houdt in dat we gedifferentieerde marktsegmenten krijgen met elk haar specifieke product. Zowel nationaal als internationaal. Elk segment kent haar eigen specificaties mede gestuurd door genetica en voersamenstelling.

  • Transparantie is voorwaarde. Dit zal gerealiseerd worden door de gehele waardeketen aan te sluiten op de blockchain. Dit moeten we als ketenpartijen samen doen waarbij iedere schakel in de keten zijn/haar eigen rol heeft.

  • Over maatschappelijk draagvlak is het belangrijk om hierbij te vermelde dat de sector hieraan moet werken, maar dat het ook belangrijk is dat de individuele ondernemer daar aan werkt in de omgeving van zijn bedrijf/bedrijven.

  • Concepten die een goed verhaal hebben en daarover ook goed over communiceren hebben de toekomst. Storytelling is key.

  • Concepten met aantoonbaar beter (vlees)kwaliteit, lekker, verrassend en met zowel aandacht voor dierenwelzijn als milieu hebben de toekomst

Connecting Agri & Food werkt de laatste jaren continu en gestructureerd aan het verbeteren van keurmerken/concepten en strategische samenwerking in de keten. Enkele voorbeelden hiervan zijn de prijzenmonitoren van varkensvlees, eieren, kip en hard fruit, en de prijssystemen en fairshare margeverdeling in de varkensvleesketen, de eierketen en de rundvleesketen

Boodschap

Wij vinden dat we vooral keihard door moeten werken aan het maatschappelijk draagvlak en het beter positioneren van ons product van top kwaliteit in Noord West Europa. Maar maatschappelijk verantwoord consumeren en het beter positioneren van Nederlandse agrarische producten is een kwestie van lange adem. Dat geldt ook voor het behalen van winst met betrekking tot (vlees)kwaliteit door beter afstemming in de keten met voer en fokkerij. Vandaar dat we ons als agrarischesector met projecten en marktbewerking moeten richten op de middel en lange termijn. Keurmerken moeten vertrouwen bieden aan consumenten willen ze functioneren. Om keurmerken effectief uit te kunnen voeren is het nodig dat de herkomst van producten ook in het verwerkingsproces inzichtelijk en transparant zijn. De afstemming die nodig is om gezamenlijk te komen tot afspraken vraagt om zorgvuldigheid, tijd en dus geld,

Echter alleen op die manier ontstaat er vertrouwen en begrip voor de gang van zaken bij elkaar en kunnen voor de verschillende producten ook realistische ambitieniveaus worden afgesproken. Bovendien: omdat consumenten zich vooral door eigen belang laten leiden moeten er nieuwe wegen ingeslagen worden om het consumptiepatroon ook meer met maatschappelijke waarden te voeden. Samen met het bedrijfsleven moeten nieuwe producten ontwikkeld worden die én lekker zijn en dier- en milieuvriendelijker. Dat kost tijd.


  • Geen labels