Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Vergelijk met huidige View Version History

« Vorige Versie 2 Huidig »

Handboek voor natuurlijke varkensgezondheidszorg

 met kruiden en
andere natuurproducten

 

door

 

Maria Groot, WFSRWageningen UR

Gerdien Kleijer-Ligtenberg, IEZ

Tedje van Asseldonk, IEZ

 

WFSR Uitgave 2022.701

 Wageningen Food Safety Research onderdeel van Wageningen University  Research
Postbus 230, 6700 AE Wageningen
Tel.  0317 480 256
Internet  https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/onderzoeksinstituten/food-safety-research.htm

 

Institute for Ethnobotany and Zoopharmacognosy (IEZ)

Rijksstraatweg 158A, 6573 DG  Beek

Tel. +31 (0) 6 5359 3509. Info (at) http://ethnobotany.nl   

Internet: www.ethnobotany.nl

Stalboekje varkens 2022                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

Handboek voor natuurlijke varkensgezondheidszorg      met kruiden en andere natuurproducten

Samengesteld in het kader van het Kennis op Maat project Kennisverspreiding Natuurlijke middelen, grotendeels gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze uitgave is bedoeld voor de veehouder, dierenarts en voederadviseurs, voor bewustwording wat er aan producten beschikbaar is en hoe deze ingezet kunnen worden om dieren gezond te houden.

 

 DISCLAIMER

 Alhoewel grote zorgvuldigheid is betracht bij het samenstellen van deze uitgave kunnen de samenstellers niet aansprakelijk worden gesteld voor gevolgen van het gebruik van de in deze uitgave genoemde producten. De hier gebundelde informatie is mede gebaseerd op gegevens die aangeleverd zijn door derden waarbij het logistiek en financieel niet mogelijk was deze intensief te controleren. Professionele varkenshouders dienen zich breder dan alleen dit boekje te oriënteren en het besluit tot de inzet van bepaalde producten pas te nemen na overleg met hun dierenarts of veevoederadviseur, of na het opvragen en kritisch bestuderen van aanvullende data. Alle genoemde middelen zijn ter ondersteuning van de diergezondheid, tenzij vermeld als diergeneesmiddel.

De volgorde van de middelen in de tabellen houdt geen specifieke waardering van de middelen in. Ook is de lijst van middelen niet uitputtend. Er staan meer middelen in bijlage 1 dan dat er besproken worden in bijlage 4. Van algemene middelen met eenzelfde inhoudsstof worden er soms enkele genoemd, dit betekent geen voorkeur voor deze middelen.

Bij de beslissing om bepaalde producten al dan niet op te nemen stond veiligheid voorop en daardoor was een voorwaarde de bereidheid van de fabrikant om de samenstelling -desgewenst vertrouwelijk- door het WFSR te laten controleren. Er was geen budget om de werkzaamheid te laten controleren; hierbij is van onderzoeksgegevens uitgegaan die de leveranciers zelf beschikbaar stelden. Zo veel mogelijk zijn deze in bijlage 4 samengevat en staat het in het eerste deel vermeld als bepaald producten (nog) geen onderzoeksgegevens hebben maar genoemd worden op basis van positieve praktijkervaringen van veehouders.

 Wij gaan ervan uit dat gebruikers van dit boekje de aanwijzingen voor gebruik en de toedieningsvorm gebruiken die de fabrikant adviseert. Zie ook de informatie over de producten in Bijlage 4.

Bij twijfel over toedieningsvorm, gebruik of over de duur van toepassing kan contact worden opgenomen met de producent van het betreffende middel of eventueel met een van de auteurs van dit boekje.

  • Geen labels