/
5.1 Auteursrechten in het onderwijs

5.1 Auteursrechten in het onderwijs

Voor het gebruik van andermans materiaal voor onderwijsdoeleinden zijn er overeenkomsten gesloten tussen onderwijsorganisaties en de organisaties van auteursrechthebbenden. Deze afspraken gelden voor materialen in de vorm van tekst en afbeeldingen, maar ook voor muziek, tv en video. Op deze manier hoeft er niet voor elk gebruik apart om toestemming te worden gevraagd. De onderwijsorganisaties betalen jaarlijks voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

De afspraken verschillen voor de diverse opleidingsniveaus. Er is onderscheid gemaakt tussen Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs, MBO en volwassenenonderwijs, Hoger onderwijs en Particulier onderwijs.


Kijk voor meer informatie over auteursrecht in alle onderwijsniveaus op de website Onderwijs & auteursrecht, de site van collectieve rechtenorganisaties Stichting Reprorecht, Stichting PRO, Pictoright, Videma, FilmService, Lira, Buma/Stemra, Sena en FEMU (www.onderwijsenauteursrecht.nl).

 

 

Tip

Er zijn 2 sites met vrijwel dezelfde url: auteursrecht.nl en auteursrechten.nl. De eerste is van de Stichting Federatie Auteursrechtbelangen waarin vertegenwoordigd belanghebbenden (makers, uitgevers). De tweede is van SURF i.s.m. de auteursrechten-informatiepunten (AIP's) van alle hbo- en wo-instellingen. Deze site is ook bedoeld voor het mbo hoewel die geen AIP's hebben.

 

 

 

Tip

De Wegwijzer op www.onderwijsenauteursrecht.nl geeft met een paar klikken informatie over de regeling per onderwijsniveau voor kopiëren, scannen, vertonen of samenstellen van de verschillende materialen.

 

 

Opdracht

Beantwoord de volgende vragen over het gebruik van informatiebronnen binnen het MBO onderwijs.

1.Mag ik video’s van YouTube en Uitzending gemist laten zien in de klas?

Ja of Nee?

 Feedback

Ja, dat mag. Maar dan moet de video wel ondersteunend zijn aan het onderwijskundig doel. Het educatief gebruik moet duidelijk zijn, bijvoorbeeld doordat het is opgenomen in het lesplan. Je hoeft hier van te voren geen toestemming voor aan te vragen.

Een video vertonen voor vermaak, bijvoorbeeld omdat het de laatste dag voor de vakantie is, is echter niet toegestaan.

2. Mag ik een afbeelding die ik gevonden heb op internet gebruiken als lesmateriaal?

Ja of Nee?

 Feedback

Ja, dat mag. Voor onderwijsdoeleinden mag je maximaal 25 afbeeldingen uit dezelfde bron scannen en delen, zonder vooraf toestemming te vragen. Je moet wel de bron/auteur vermelden. Linken naar de afbeelding mag ook, als deze legaal geplaatst is en je toestemming hebt van de maker.

3. Mag ik een krantenartikel gebruiken in mijn lesmateriaal?

Ja of Nee?

 Feedback

Ja, je mag maximaal één krantenartikel gebruiken bij het samenstellen van je lesmateriaal, bundel of reader

 

Related content