Warmtemeter
Ontstekingen in koe zijn moeilijk vroegtijdig waar te nemen. De warmte camera kan erbij helpen ontstekingen vroegtijdig weer te nemen. Door vroegtijdige behandeling wordt het antibiotica verlaagd, worden de behandelingskosten gedrukt en is de uiergezondheid beter. Ook wordt melkproductie daling beperkt.
De warmtecamera meet de temperatuurverdeling van het uier en de klauwen. Wanneer de temperatuur verhoogd, duidt dit op een ontwikkelende ontsteking. De meetmethode waarbij warmte in beeld gebracht wordt, heet thermografie. Thermografie werkt op basis van het meten van temperatuurverschillen van 0,1 °C. Op basis van temperatuurverschillen kan er een temperatuurschaal weergegeven worden op het beeldscherm van de camera. Lage temperaturen hebben een donker (blauwe) kleur en hoge temperaturen een lichtere kleur. Een heftige ontsteking resulteert in een rode kleur op het scherm van de warmtecamera. Dit komt omdat ontstekingen een (sterke) temperatuurstijging veroorzaken.
Wanneer een bacterie het uier binnendringt, wordt deze opgemerkt door afweercellen, die signalen sturen naar omringende cellen en bloedvaten dat een indringer gesignaleerd is. Door deze signalen worden witte bloedcellen uit de bloedvaten aangetrokken om de indringer te bestrijden, zie ook de celgetalmeter. Omdat de bloedvaten deze witte bloedcellen doorlaten, komt er ook vocht mee, dat zich rondom de plaats verzameld en zo een zwelling veroorzaakt. De daarbij horende warmte volgt, doordat het warme bloed (bloedcellen) van zoogdieren op de plaats van ontsteking verzamelt. Zo wordt die plaats iets warmer dan het omringende weefsel.
De warmtecamera wordt ophangen in melkstal die elke melkbeurt het uier en de klauwen scant van de koe die passeert, bij verhoging van temperatuur wordt een signaal doorgestuurd. Bij het automatische melksysteem kan een warmtecamera ook worden toegepast.