Licht
De lichtsensor meet de lichtintensiteit. De lichtsensor kan worden toegepast in een rundveestal om automatisch het licht aan en uit te schakelen.
Licht is belangrijk in een rundveestal. Allereerst voor de melkveehouder, maar zeker ook voor de koeien.
Wanneer het donker is wordt door de koe melatonine geproduceerd, wat zorgt voor rust- en slaapgedrag. Er moet minimaal een donkere periode van 6 uur worden gerealiseerd. Wanneer het licht wordt, wordt in plaats van melatonine het hormoon Insuline-like Growth Factor-1 (IGF-1) geproduceerd, wat volgens de onderzoekers zou resulteren in meer melk en een hogere groei bij jongvee.
De lichtsensor werkt door middel van een lichtgevoelige weerstand, ook wel de LDR genoemd (Light Dependent Resistor = licht afhankelijke weerstand). Door de instraling van licht verandert de weerstand in de sensor. Hoe meer ligt in de sensor valt, hoe hoger de weerstand en andersom. Een hoge weerstand zorgt voor weinig stroom. Dat wil zeggen dat overdag de weerstand van de lichtsensor hoog is vanwege het daglicht, waardoor weinig stroom wordt afgegeven aan de regelapparatuur. Dit zorgt ervoor dat de lichten uitgeschakeld zijn. Wanneer het donker wordt, wordt er weinig licht opgevangen door de lichtsensor en zal de weerstand dus laag zijn. Vervolgens wordt de hoeveelheid stroom hoger en zal de regelapparatuur er voor zorgen dat de lichten aan zullen gaan.
Door middel van een tijdsklok kan er voor gezorgd worden dat de lichten ’s avonds op een vast tijdstip uit gaan en de volgende ochtend weer op een vast tijdstip aan gaan. Op deze manier kan het dag- en nachtritme gerealiseerd worden.