/
3.3.7 - Externe financiering

3.3.7 - Externe financiering

Er zijn verschillende mogelijkheden om externe financiering te realiseren.

Via burgers:

  • Bedrijfsgebonden grondfonds: certificaten worden uitgegeven, bijvoorbeeld voor de aankoop van grond. Het onderpand is dan de grond en die is over het algemeen waardevast. Maar mensen moeten dan vooral ook geloven in het bedrijf.

  • Vermogende particulieren: vermogende families kunnen investeren in grond en gebouwen en dat verpachten aan duurzame boeren (denk bijvoorbeeld aan landgoederen).

  • Crowdfunding: geld binnenhalen bij een groot publiek, via een inzamelactie, al dan niet via een platform. Uiteraard moet je dan een goed verhaal hebben en communicatief vaardig zijn.

Via zakelijke partners:

  • Ketenfinanciering: de afnemer (van melk of een ander product) wil verduurzaamde producten op de markt brengen en daarvoor investeren in het boerenbedrijf. Dit kan door geld uit te lenen of aandelen op te kopen.

  • Vermogende investeerders aantrekken: investeerders aantrekken die op zoek zijn naar een maatschappelijk verantwoorde investering en meer rendement willen halen dan uit een spaarrekening. Vertrouwen in het bedrijf is natuurlijk essentieel.

  • Eeuwigdurende obligaties: denk aan een soort lening die nooit terugbetaald hoeft te worden. Een stichting geeft obligaties uit en wie een obligatie koopt wordt mede-eigenaar van het bedrijf.

  • Garantstelling: iemand staat garant voor jouw lening, dat kan de overheid zijn, maar ook een private vermogende partij. Wanneer er te weinig onderpand is, of een risicovolle investering gedaan moet worden, kan garantstelling een uitkomst zijn.

Via grond:

  • Verlaging pachtprijs: ASR verlaagt bijvoorbeeld de pacht voor boeren die ervoor zorgen dat de gepachte grond kwalitatief in goede staat blijft of komt. Pachters kunnen bij ASR tot 10% korting krijgen.

  • Bedrijfsgebonden grondfonds: een grondfonds heeft vaak de vorm van een coöperatie. Het fonds geeft certificaten uit en degene die een certificaat koopt wordt automatisch lid van de coöperatie.

Bij crowdfunding wordt een breed publiek aangesproken. Bij andere mogelijkheden wordt een beperktere groep aangesproken maar per persoon wordt een grotere inleg gevraagd. In alle gevallen is een (natuur)vriendelijk bedrijfsprofiel en goede communicatie van essentieel belang.