/
Meer over keurmerken en de Roadmap

Meer over keurmerken en de Roadmap

Keurmerken en labels die duurzaamheid garanderen zijn een middel voor producenten om zich te onderscheiden. De claim een duurzaam product te zijn kan extra marktwaarde voor het product creëren, als consumenten bewust of onbewust kiezen voor een product van een producent die verantwoording afdraagt over zijn duurzaamheid. In de praktijk willen producenten voor het inwilligen van de duurzaamheidseisen van de overheid ook een platform.

Voor consumenten zijn keurmerken en labels een middel om een duurzame keuze te maken, maar de juiste keuze is momenteel lastig, zeker voor de onbewuste of onwetende consument. Door de veelheid aan beeldmerken en het gebrek aan duiding haakt de gemiddelde consument af. Door het grote aantal keurmerken wordt de consument niet veel wijzer en daalt zijn vertrouwen jegens keurmerken en labels.

Er dient een scoreclassificatie voor transparantie van keurmerken en labels te komen. Niet elke producent kan even gemakkelijk gecertificeerd worden, maar het geheel afwezig zijn van een toetsing op de herleidbaarheid is ongewenst. Keurmerken dienen dus niet alleen helder te zijn over de inhoudelijke basis waarop ze claimen duurzaam te zijn, ze moeten er ook voor zorgen dat deze getoetst kan worden (transparantie naar de consument).

Tot slot is input van consumenten idealiter verankerd in de organisatie, bijvoorbeeld door een consumentenpanel, stakeholderanalyse of andere vorm die feedback van de consument waarborgt.  Om een systeem van transparante keurmerken met eenduidige scoringsclassificatie verder te ontwikkelen, is het belangrijk dat dit in overeenstemming met initiatieven op EU niveau gebeurt, en dat het onder beheer komt van een onafhankelijke organisatie die samenwerkt met alle stakeholders.

 

Figuur 3.1 De roadmap is in een visualisatie samengevat, waarin per fase doelstelling en resultaat zijn weergegeven.

 

Leer- en discussie vragen bij de roadmap duurzaam vlees

  1. Uit deel 1 van de roadmap blijken dat er nogal wat onoverkomenlijkheden in het huidige systeem van keurmerken en labels zijn. Vat deze samen in een korte paragraaf

  2. In deel 1 wordt een pleidooi gehouden om het thema Dier/Dierenwelzijn als aparte pijler in het People-Planet-Profit concept op te nemen. Hoe kijk jij daar zelf tegen aan? Bediscussieer dit in een groepje, en kom met voor- en nadelen voor het benoemen van dierenwelzijn als apart thema.

  3. Wat zijn belangrijke uitgangspunten om naar een integraal beoordelingsmodel voor duurzaam vlees te gaan? Noem er minimaal drie.

  4. In het derde deel wordt de Stichting Keten Duurzaam Vlees als voorbeeld genoemd van een zo transparant mogelijke manier om een beeldmerk voor duurzaam vlees te organiseren.  Bezoek de website (https://duurzaamvarkensvlees.nl/)  en beschrijf in eigen woorden hoe deze stichting georganiseerd is.