Gezondere varkens
Een verrijkte omgeving is op verschillende manieren beter voor de gezondheid van varkens:
Varkens die opgegroeid zijn met (wroetbare) hokverrijking hebben een verlaagde ziektegevoeligheid en herstellen sneller.
Verstrekken van extra vezels via ruwvoer zorgt voor een betere darmontwikkeling.
Bij handmatig verstrekken van ruwvoer zoals luzerne komen de varkens in de benen, waardoor ze goed gecontroleerd kunnen worden. Zieke dieren kunnen op die manier eerder geïdentificeerd en adequaat behandeld worden. Bijkomend voordeel is dat varkens een positieve associatie met mensen krijgen en minder schrikachtig zijn.
Varkens die zich niet helemaal prettig voelen, door bv. tocht of een opkomende ziekte, hebben meer behoefte om te onderzoeken en te wroeten. Als er voldoende goede hokverrijking aanwezig is, kan het opvallen dat de dieren daar opeens meer gebruik van maken.
Verlaagde ziektegevoeligheid
Onderzoek heeft aangetoond dat varkens die opgegroeid zijn met hokverrijking een verlaagde ziektegevoeligheid hebben. In een proef waarbij gespeende biggen werden geïnfecteerd met PRRSv en App (eenzijdige longontsteking), werden de biggen die waren opgegroeid met hokverrijking minder ernstig ziek, ze waren sneller hersteld en ze hadden op sectie minder afwijkingen in de organen dan de biggen die zonder hokverrijking waren opgegroeid. In bloedmonsters was te zien dat deze biggen in staat waren om het aantal virussen in het bloed sneller te verminderen.
Het houden van varkens in een verrijkte omgeving kan helpen om te zorgen dat de dieren minder snel ziek worden. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock research.