Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Je bekijkt een oude versie van deze pagina. Bekijk de huidige versie.

Vergelijk met huidige Toon pagina geschiedenis

« Vorige Versie 2 Volgende »

In het kort

Om de productie van biogas uit biomassa bij het vergistingsproces te vergroten, kunnen de ingaande meststromen worden voorbehandeld.

Voorbehandelingen vergisters, fysisch, chemisch, biologisch

biogas.jpg

Doel techniek

Voorbehandeling van de biomassa (bijvoorbeeld mest) die in vergisters wordt aangevoerd, vindt soms plaatst om de efficiëntie van het vergistingsproces te bevorderen en/of de biogasproductie te verhogen. Bij de voorbehandeling worden vooral de celwanden afgebroken zodat de celinhoud (met voor biogas geschikt organisch materiaal) meer ter beschikking komt voor het vergistingsproces. Door de verhoogde efficiëntie kan de opbrengst verhoogd en de verblijftijd van de biomassa in de vergister verkort worden.

Omschrijving techniek

Om de productie van biogas uit biomassa te vergroten, kunnen verschillende voorbehandelingen van de ingaande meststromen worden toegepast. De keuze voor een specifieke voorbehandelingsmethode wordt beïnvloed door diverse factoren zoals kosten, de samenstelling van de biomassa, de beschikbare technologie en de doelstellingen van het biogasproductieproces. Voorbehandelingen kunnen hoofdzakelijk worden onderverdeeld in fysische, chemische en biologische behandelingen.

 Lees meer...

Fysische voorbehandelingen omvatten technieken om het contactoppervlakte van het product te vergroten en zo de reactiesnelheid te verhogen. Chemische voorbehandelingen omvatten het gebruik van chemicaliën, zoals zuren of basen, om de biomassa te behandelen. Dit kan helpen bij het afbreken van complexe structuren en de toegankelijkheid van micro-organismen verbeteren. Biologische voorbehandelingen betrekken het gebruik van specifieke micro-organismen of enzymen om bepaalde verbindingen in de biomassa vooraf af te breken, wat de afbraaksnelheid tijdens de anaerobe vergisting kan verhogen.

Varianten

 Fermentatie voorbehandeling

Voorbehandeling door fermentatie omvat de afbraak van complexe organische verbindingen tot suikers, vetten en aminozuren. Dit proces, bekend als hydrolyse, is de eerste stap in de anaerobe vergisting van biomassa voor de productie van biogas.

Hydrolyse vindt plaats onder anaerobe omstandigheden. Anaerobe bacteriën in de tank zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de hydrolyse. Deze bacteriën produceren enzymen (cellulase en xylanase.) die complexe organische verbindingen (koolhydraten, vetten en eiwitten) afbreken in eenvoudigere componenten, zoals suikers, vetzuren en aminozuren. Na de hydrolyse wordt het substraat overgebracht naar een vergistingstank waar verdere bacteriën, zoals acetogene bacteriën en methanogene bacteriën, het omzetten in biogas, bestaande uit hoofdzakelijk methaan (CH₄) en kooldioxide (CO₂).

 Thermische voorbehandeling

Hierbij wordt de biomassa blootgesteld aan verhoogde temperaturen, wat resulteert in de afbraak van complexe organische verbindingen en deactivering van bepaalde enzymen.

 Mechanische voorbehandeling

Mechanische voorbehandelingen omvatten het versnipperen, malen of verkleinen van de biomassa. Dit vergroot het oppervlaktegebied en vergemakkelijkt daarmee de toegang van micro-organismen tot het organisch materiaal, wat de afbraak versnelt.

 Ultrasone voorbehandeling

Ultrasone golven worden gebruikt om de biomassa te behandelen, wat resulteert in de afbraak van celwanden en het vrijkomen van organisch materiaal voor gemakkelijkere vergisting.

 Enzymatische voorbehandeling

Hierbij worden enzymen toegevoegd om specifieke chemische verbindingen af te breken en de biomassa meer toegankelijk te maken voor anaerobe bacteriën.

 (Biologisch) aanzuren

Ook is het mogelijk om het ingaande materiaal aan te zuren of biologisch aan te zuren.

 Aerobe voorbehandeling

Bij deze voorbehandelingstechniek wordt mest belucht in een reactor. Hierbij komt warmte vrij, waardoor de temperatuur in de reactor stijgt. De warmteproductie kan worden gebruikt om het vergistingsproces op gang te houden.

 Hydrolysetank

Een hydrolysetank werkt zonder zuurstoftoevoeging. Organisch materiaal blijft hoogstens enkele dagen in de tank. Doordat de pH in de tank laag is (<4,5), wordt organisch materiaal ontsloten.

 Liquefactie

Bij dit proces wordt vaste biomassa omgezet naar een vloeibaar product.

 Ozon

Biomassa kan ook behandeld worden met ozon. Als door de ozonbehandeling celmateriaal in oplossing gaat, kan het tijdens anaerobe vergisting omgezet worden tot biogas.

 Voorbehandeling m.b.v. enzymen

Mest kan ook voorbehandeld worden met behulp van enzymen.

Ingaande meststromen

  • Dierlijke mest

  • Eventueel aangevuld met co-substraten

 Bronnen

Hoeksma, P. (2013). Thermische voorbehandeling van rundveedrijfmest en maïsstro gevolgd door vergisting. Wageningen: ACRRES-Wageningen UR. Opgehaald van https://edepot.wur.nl/273734

Kovačić, D., Kralik, D., Rupčić, S., Jovičić, D., Spajić, R., & Tišma, M. (2019, Februari). Electroporation of harvest residues for enhanced biogas production in anaerobic co-digestion with dairy cow manure. Opgehaald van ScienceDirect: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960852418316237

Timmerman, M., & Rulkens, W. (2009). Korte inventarisatie naar voorbehandeling vanmest t.b.v. hogere biogasproductie. Lelystad: Wageningen UR Livestock Research. Opgehaald van https://edepot.wur.nl/167331  

Quelal, W. O. M., & Borja, V. (2020). Pretreatment of animal manure biomass to improve biogas production: a review. Energies, 13(14), 3573. https://doi.org/10.3390/en13143573

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stuur dan een mail naar info@wikimest.nl

  • Geen labels