a. Autotransport
Hernieuwbare brandstoffen bieden een snelle en effectieve manier om het bestaande wegtransport duurzamer te maken. Er zijn twee hoofdmogelijkheden om deze brandstoffen in auto's en vrachtwagens te gebruiken: door middel van drop-in brandstoffen en door het ontwikkelen van toegewijde motoren voor nieuwe, duurzame brandstoffen.
Leerdoelen
Begrijpen wat drop-in brandstoffen zijn, hoe ze werken en waarom ze een effectieve manier zijn om bestaande voertuigen duurzamer te maken zonder aanpassingen aan de voertuigen.
Herkennen van de toegepaste hernieuwbare brandstoffen zoals bio-ethanol (E10), biodiesel (B7), HVO en bio-CNG in personenwagens en vrachtwagens en hun impact op duurzaamheid.
Analyseren van de voor- en nadelen van drop-in brandstoffen
Begrijpen van het belang van en de huidige en toekomstige rol van hernieuwbare brandstoffen zoals LNG, waterstof, methanol en DME in zwaar-transport
Inzichten in toekomstige trends en innovaties in hernieuwbare brandstoffen voor wegtransport, inclusief de ontwikkeling van toegewijde motoren voor volledig hernieuwbare brandstoffen en het verhogen van mengverhoudingen.
Kennisclip
Verdieping en uitleg
Goed onthouden
Hernieuwbare drop-in brandstoffen kunnen zonder aanpassingen aan voertuigen worden gebruikt. Dit maakt het een simpele en effectieve manier om het wegtransport te verduurzamen.
De meest toegepaste hernieuwbare brandstoffen zijn bio-ethanol (E10) voor benzineauto’s en biodiesel (B7) voor dieselauto’s. Deze mengverhoudingen hebben een grote impact vanwege het hoge aantal voertuigen dat deze brandstoffen gebruikt.
HVO ('blauwe diesel') is een volledig hernieuwbare brandstof voor dieselvoertuigen, terwijl bio-CNG een hernieuwbare vervanger is voor aardgasvoertuigen.
Voor vrachtwagens biedt LNG (vloeibaar aardgas) een hogere energiedichtheid en meer opslagcapaciteit, terwijl er veel R&D wordt gedaan naar motoren die op andere hernieuwbare brandstoffen zoals waterstof en methanol kunnen draaien.
De toekomst van hernieuwbare brandstoffen in wegtransport omvat het verhogen van de mengverhoudingen en de ontwikkeling van toegewijde motoren voor volledig hernieuwbare brandstoffen. Innovaties in deze gebieden zullen de rol van hernieuwbare brandstoffen in duurzaam transport blijven versterken.
Drop-in brandstoffen
Drop-in brandstoffen zijn brandstoffen die bijna hetzelfde gedrag vertonen als traditionele brandstoffen en kunnen worden gebruikt zonder aanpassingen aan het voertuig. De meest gebruikelijke manier om een hernieuwbare drop-in brandstof te maken, is door een biobrandstof bij te mengen met diesel of benzine, wat resulteert in een brandstof die conventionele fossiele brandstof direct kan vervangen.
Toegepaste hernieuwbare brandstoffen in personenauto’s
Het meest toegepaste hernieuwbare bestanddeel om bij te mengen in benzineauto’s is bio-ethanol. De meest voorkomende benzinebrandstof is tegenwoordig E10, wat maximaal 10% bio-ethanol bevat. Deze mengverhouding heeft een grote impact vanwege het grote aantal auto’s dat deze brandstof verbruikt.
Voor dieselauto’s bevat de basisdieselbrandstof bij het tankstation tegenwoordig 7% biodiesel, ook wel B7 genoemd. Alle dieselauto’s zijn compatibel met deze brandstof. Daarnaast is er HVO, of 'blauwe diesel', een volledig hernieuwbare brandstof gemaakt van plantaardig afval. Hoewel de meeste dieselmotoren probleemloos op HVO kunnen draaien, hebben fabrikanten alleen hun meest recente voertuigen gecertificeerd voor deze brandstof.
Een klein deel van de personenauto’s rijdt op LPG of CNG. LPG is een afvalproduct van de benzineproductie en er is ook wat bio-LPG op de markt. CNG kan volledig worden vervangen door bio-CNG, gemaakt van groen gas en verkocht als drop-in brandstof voor voertuigen op aardgas.
Voor- en nadelen van drop-in brandstoffen
Drop-in brandstoffen zijn een relevante optie om personenauto’s duurzamer te maken, omdat de voertuigen die ze kunnen gebruiken al op de weg zijn. Benzineauto’s moeten compatibel zijn met ethanolhoudende brandstoffen, wat bij bijna alle auto’s sinds begin 2000 het geval is. Bij biodiesel deden zich aanvankelijk problemen voor met vervuiling en verstopte filters, maar deze zijn opgelost door verbeterde methodes voor brandstofbehandeling en -opslag.
Hernieuwbare brandstoffen in zwaar-transport
Bijna alle vrachtwagens rijden momenteel op B7-dieselbrandstof. Een klein deel van de vrachtwagens is uitgerust met een aardgasmotor en kan zowel op fossiel gas als biogas rijden. De trend voor zwaar-transport is richting LNG (vloeibaar aardgas), wat zorgt voor een hogere energiedichtheid en meer opslagcapaciteit.
Elektrificatie van zware voertuigen brengt hoge kosten en beperkingen in rijbereik met zich mee (zie ook de introductie waarom hernieuwbare brandstoffen in transport) . Daarom werken fabrikanten aan de ontwikkeling van schone en zuinige motoren op andere hernieuwbare brandstoffen zoals waterstof, methanol, DME en methaan.
Ontwikkelingen
De toekomst van hernieuwbare brandstoffen in wegtransport ligt in het verhogen van de mengverhoudingen en het ontwikkelen van toegewijde motoren voor volledig hernieuwbare brandstoffen. Binnen de zwaar-transport sector is veel R&D gericht op speciale motoren voor brandstoffen zoals waterstof en methanol. Deze ontwikkelingen zullen de rol van motoren in duurzaam transport blijven vergroten.
Extra leesmateriaal
Toetsvragen
|
---|
a) Een brandstof die alleen in speciaal aangepaste motoren kan worden gebruikt b) Een brandstof die kan worden bijgemengd met fossiele brandstoffen zonder aanpassingen aan het voertuig c) Een brandstof die alleen geschikt is voor elektrische voertuigen d) Een brandstof die exclusief wordt geproduceerd uit plantaardige olie |
b) Een brandstof die kan worden bijgemengd met fossiele brandstoffen zonder aanpassingen aan het voertuig |