Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Vergelijk met huidige View Version History

« Vorige Versie 11 Volgende »

Deze wiki is in aanbouw. Het is nu nog enkel bedoeld voor gebruik in de praktijkpilots van het onderzoeksproject. In de komende maanden zullen geregeld updates plaatsvinden door middel van het toevoegen van KPI’s, sectoren en informatie per KPI. Het doel is om op termijn een jaarlijkse update te geven.

Voor het kwantificeren van bodemkwaliteit zijn verschillende invalshoeken. Om een uitspraak te doen over of iets een goede bodem betreft is het belangrijk te weten voor welk doel de bodem fungeert. Voor de KPI kringlooplandbouw zijn we op zoek naar een bodem die fungeert als duurzaam te beheren landbouwbodem die door zijn kwaliteit de kringlooplandbouw kan ondersteunen. Onder dit onderwerp vallen twee KPI’s: KPI bodemorganische stof en KPI bodemkwaliteit. Er valt ontzettend veel te meten aan de bodemkwaliteit maar voor de KPI systematiek is het belangrijk dat er een proxy of referentie gebruikt wordt die waardeert of een teler zich inzet voor het verbeteren van de bodem. Idealiter omschrijven deze twee KPI’s samen dan ook de bodemgesteldheid.

Bodemorganische stof is een belangrijk aspect van zowel bodemleven als fysische bodemeigenschappen. Een hoog organisch stofgehalte betekent over het algemeen dat er veel bodemleven aanwezig is en dat de structuur gunstig is voor de doorwortelbaarheid van het gewas. Het relateert ook vaak aan voldoende beschikbaarheid van nutriënten en het vermogen om water te bufferen. Het organische stofgehalte in de bodem kan verhoogd worden door meer organische stof aan te voeren in de vorm van organische mest en/of compost, het telen van groenbemesters of het laten liggen van gewasresten na de oogst (zoals stro). Deze KPI geeft inzicht in de organische stofbalans waarbij voorlopig nog wordt uitgegaan van een standaard afbraak.

Het verbeteren van de KPI bodemorganische stof ligt bij het onderzoeken of het gewenst is om de afbraak van organische stof nauwkeuriger in kaart brengen. De afbraak is momenteel gestandaardiseerd maar kan verschillen per grondsoort en locatie. Indien de afbraak in de toekomst nauwkeuriger en bedrijfsspecifiek zal worden berekend zal dit betekenen dat bedrijven die nu al een hoog percentage organische stof in de bodem hebben meer moeite moeten doen om dit aan te vullen. Er zal ook onderzocht worden hoe deze extra inspanning gewaardeerd kan worden.

  • Geen labels