Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Vergelijk met huidige View Version History

« Vorige Versie 3 Volgende »

Is dit koppel na het ontwormen meteen verweid naar veilig land (2) en voor 1 november telkens binnen 2 weken verweid naar veilig land?

Beantwoorde vragen

Vraag 5f - Hoelang geleden is dit koppel ontwormd?

Antwoord: 4 weken of meer (antwoord herzien)

Vraag 5e - Zijn er (toch) lammeren in dit koppel met 2 (of meer) weken weidegang en diarree en treden er groeivertragingen op?

Antwoord: Nee (antwoord herzien)

Vraag 5d - Is in het verleden nematodirose (9) op uw bedrijf vastgesteld?

Antwoord: Nee (antwoord herzien)

Vraag 5c - Weidt dit koppel of is het geweid op land waar eerder dit jaar of vorig jaar ook lammeren of runderen in hun eerste weideseizoen zijn geweid?

Antwoord: Ja (antwoord herzien)

Vraag 5b - Zijn de lammeren in dit koppel geboren in de zomer of herfst?

Antwoord: Ja (antwoord herzien)

Vraag 5a - Is dit koppel lammeren al eerder ontwormd met een middel uit groep 2, 3 of 4 (4)? 

Antwoord: Nee (antwoord herzien)

Vraag 3b - Voor welk tijdstip wilt u een advies?

Antwoord: Voor 1 november tot 15 maart (antwoord herzien)

Vraag 3a - Krijgt dit koppel lammeren weidegang, is het voor opstallen geweid of zijn ze vanaf hun geboorte tot nu op stal gehouden?

Antwoord: Weidegang; Geweid voor opstallen (antwoord herzien)

Vraag 2a - Wilt u een advies voor de ooien of de lammeren?

Antwoord: Lammeren (antwoord herzien)

Vraag 1 - Wilt u een advies voor dieren die u aanvoert van andere bedrijven (aankoop, dekram, ingeschaarde dieren van anderen) ?

Antwoord: Ja (antwoord herzien)

Uitleg begrippen

 Veilig land

Onder aanvoer van dieren vallen aangekochte ooien, lammeren en dekrammen, maar ook gezamenlijk gebruikte rammen, ter dekking gebrachte ooien van anderen en terugkeer van eigen dieren die gezamenlijk met schapen, lammeren, geiten en kalveren van anderen zijn geweid

 Middel uit groep 1, 2, 3 of 4

Qua werkzame stof bestaan er 4 groepen wormmiddelen. Niet elke groep van middelen is op elk moment even geschikt of effectief tegen elke wormsoort. Het door de Wormenwijzer geadviseerde middel is gebaseerd op de wormsoort, de kans op besmetting met die wormsoort(en) op dat moment in het jaar en de mate van resistentie tegen het wormmiddel in Nederland per wormsoort. Zie meer info voor de complete lijst van middelen.

 Aangevoerde dieren

Onder aanvoer van dieren vallen aangekochte ooien, lammeren en dekrammen, maar ook gezamenlijk gebruikte rammen, ter dekking gebrachte ooien van anderen en terugkeer van eigen dieren die gezamenlijk met schapen, lammeren, geiten en kalveren van anderen zijn geweid

 Mestonderzoek

Mestonderzoek wijst uit hoe groot de wormlast is en om welke wormsoorten het gaat. Het aantal eieren per gram mest bepaalt of behandeling nodig is of kan worden uitgesteld of uitgespaard. Met mestonderzoek is ook vast te stellen of het gebruikte middel (voldoende) heeft gewerkt. Verzamel en verstuur de mestmonsters zorgvuldig en volgens voorschrift om foute uitslagen te vermijden. Let wel; de uitslag is een momentopname en de wormlast kan binnen een week veranderen van gering in gevaarlijk. Zie meer info voor uitgebreide informatie over mestonderzoek.

 Nematodirose

De wormsoort Nematodirus komt op de meeste bedrijven voor en overwintert op het land. Vooral jonge lammeren zijn gevoelig en kunnen in voorjaar maar ook later nematodirose krijgen. Deze wormsoort is verraderlijk omdat het de meeste schade al heeft aangericht voordat in de mest eieren te vinden zijn. De verschijnselen van nematodirose zijn ernstige diarree, dorst en groeivertragingen en de ziekte kan sterfte veroorzaken. Verwar nematodirose niet met coccidiose. In het voorjaar is grasland waarop in het afgelopen jaar geen (geiten)lammeren of runderen in hun eerste weideseizoen hebben gelopen vrij van Nematodirus. Zie meer info voor Nematordirus en andere wormsoorten en hun ziektebeelden

  • Geen labels