...
Onkruidbeheersing komt altijd neer opop
- voorkomen: zorgen voor zaaien, poten of planten in een schoon zaai-/poot-/plantbed;
- onderdrukken: door te zorgen voor een goed sluitend gewas dat kan concurreren met het onkruid;
- bedekken: grond tussen het gewas bedekt houden om onkruid geen kans te geven; mulching valt hier ook onder;
- mechanisch bestrijden: wiedeggen, schoffelen, wieden ......
- tolereren: het laatste vuiltje hoeft er niet altijd uit. Onkruid kan ook gewenste of aanvaardbare biodiversiteit zijn.
...
Onderdrukken betekent vooreerst een krachtig en evenwichtig groeiend gewas dat de concurrentie aankan. Vooral goed sluitende gewassen als de verschillende koolsoorten en aardappelen hoeven alleen in de eerste groeifase onkruidvrij te worden gehouden, tot ze 'dichtgroeien'. In granen onderdrukt een onderzaai met klavers of een mengteelt met peulvruchten het onkruid: de ruimte tussen de pollen en in de rijen wordt opgevuld. Open blijvende gewassen zoals uien onderdrukken echter nauwelijks het onkruid; hier blijft onkruidbestrijding gedurende de hele teelt nodig.
Mechanisch bestrijden gebeurt vooral met de wiedeg, met de schoffel of het schoffeltuig en door mechanisch en handmatig wieden.
...
wiedrobot met schoffeltuig aan het werk
Bedekken is een andere benadering: vooral tussen open blijvend gewas kan de grond ook bedekt worden gehouden, zodat kiemend onkruid geen licht krijgt en afsterft. Bedekking kan tevens worden gekozen voor een beter beheer van de bodem: om uitdroging te voorkomen, structuurverlies door heftige neerslag te beperken en het bodemleven dicht bij de oppervlakte te beschermen. In een extremer wordend klimaat wordt deze combinatie van onkruid-onderdrukking en bodembescherming steeds interessanter. Bedekken kan door grof organisch materiaal op te brengen (mulching). Een andere benadering is afdekken met een laag gehakselde groenbemester. Daarvoor is een nieuw werktuig in de handel: de zgn. mulcher (zie Verdieping). Bedekken met plastic folie is ook mogelijk. Een nieuwe mogelijkheid, voor de bio-landbouw heel interessant, is bedekking met papierstroken (zie Verdieping).
Tolereren: wie ervan uitgaat dat het gewas altijd onkruidvrij moet zijn haalt zich mogelijk teveel werk en dus kosten op de hals. Vaak gaat een beetje onkruid niet of nauwelijks ten koste van het gewas, en kunnen kruiden in het gewas een functie hebben als waardplant voor natuurlijke bestrijders. Je moet dan wel kunnen herkennen wanneer het onkruid wel een probleem kan gaan vormen: doordat het teveel kan gaan worden, of zaad of ondergrondse uitlopers gaat vormen waar je in latere jaren last van krijgt. Ook het weer speelt een rol (komt er wel of niet een langere natte periode aan, waarin je niets aan teveel onkruid kunt doen ?). Soortenkennis is dus heel belangrijk om niet te zenuwachtig te worden van onkruid: je weet dan beter wat wel en niet kwaad kan, en dus wanneer en hoe je moet ingrijpen.
...