Versies vergeleken

Sleutel

  • Deze regel is toegevoegd.
  • Deze regel is verwijderd.
  • Formattering is gewijzigd.

Anker
Omhoog
Omhoog

2.1 Bouw van de uier

2.2 Ontwikkeling en hormoonwerking van de uier

2.3 Onderdelen van de uier

2.4 Melkvorming

2.5 Uierweefsel

2.6 Melkafgifte

...

Economisch is gewenst dat de koe  jaarlijks ruim 300 dagen melk geeft en daarna 2 maanden "droog staat" ( geen melk geeft). Zo krijgt de koe ieder jaar een kalf. Het juiste tijdstip voor droogzetten hangt af van de productie van de koe en de doelstellingen van het bedrijf. In de praktijk wordt de koe  4 – 8 weken voordat zij moet afkalven droog gezet. Als de koe niet meer gemolken wordt, wordt er geen prolactine meer gevormd en wordt de melkvorming niet meer gestimuleerd.

Omhoog

Anker
onderdelen
onderdelen
2.3 Onderdelen van de uier

...

 In de uier zitten ook veel spiervezels. Deze spieren zitten vooral om de melkblaasjes en melkgangen. De spiervezels om de melkgangen verwijden de melkkanalen onder invloed van oxytocine om de melk te laten doorstromen naar de melkboezem. In de uier zit ook veel bind- en vetweefsel, deze zorgen voor stevigheid en vorm in de uier. Een uier met veel vet- en bindweefsel noemen we een vleesuier. Een uier met veel klierweefsel noemen we een melkuier. Het verschil tussen deze twee kun je ook voelen. Een melkuier voelt namelijk erg zacht en korrelig aan en voelt na het melken slap aan in tegenstelling tot een vleesuier.

Neuro-hormonale reflex.
De fijnste zenuwen zitten in de wand van de spenen en het uier. In de uier worden prikkels zoals bijvoorbeeld voorbehandelen of zuigen van kalveren via zenuwbanen doorgegeven aan de hersenen (hypofyse). Hierdoor wordt de hypofyse geactiveerd om het hormoon oxytocine af te geven. Dit wordt een neuro-hormonale reflex genoemd. De hypofyse geeft vervolgens het hormoon oxytocine af dat via het bloed bij de uier komt.

...

Bij robot melken zijn melkintervallen heel belangrijk. Attentiekoeien die langer dan een bepaalde tijd niet in de robot zijn geweest, moeten bij de robot gebracht worden om een daling van de melkproductie tegen te gaan. Oorzaken van het te weinig bezoeken van de robot kunnen zijn:     ►

  • overbezetting van de robot

...

  • teveel zetmeel in het rantsoen

...

  • te veel krachtvoer aan het voerhek

...

  • angst voor andere koeien in de wachtruimte voor de robot

...

  • klauwproblemen zieke koeien

Omhoog