...
Een goed lopend melkproces is belangrijk voor rust in de melkstal, dit komt ten goede aan de melkproductie, maar het is ook belangrijk voor de rust van de melker.
Figuur 1. Protocollen melken
Wat is een protocol?
Een protocol is een serie instructies of stappen die iemand moet volgen om een bepaalde activiteit uit te voeren, bijvoorbeeld om te melken of te voeren. De werkwijze kun je goed opstellen en vastleggen door samen met andere melkers eens om tafel te gaan zitten. Het doel is om het melken zo te beschrijven, zodat iedereen weet hoe hier gemolken wordt.
...
Dat is wat melkveehouders vaak als belangrijkste voordeel noemen van het werken met protocollen en werklijsten. Ze zijn nuttig om op bedrijven met of zonder personeel het werk beter te organiseren.
Figuur 2. Hoe breng ik een injector in?
Beter organiseren houdt in dat er goede afspraken zijn over:
...
Hulpmiddel voor het ontwikkelen van protocollen is de brochure: Organiseren met protocollen en werklijsten doe je zo
Deze brochure gaat in op de hulpmiddelen: protocollen, werklijsten en lijsten voor informatieoverdracht. Hij is vooral bestemd voor ondernemers met personeel. Maar ook voor bedrijven zonder personeel kunnen protocollen zeer nuttig zijn.
Deze brochure is ontleend aan ASG-Rapport 239.Hulpmiddelen voor arbeidsorganisatie op melkveebedrijven” |
12.3 Bedrijfsbehandelplan
...
Een verantwoord bedrijfsbehandelplan wordt samen met de dierenarts gemaakt en is de basis voor verantwoord antibioticagebruik. Op deze manier kan onnodig medicijngebruik beperkt worden en de slagingskans van behandelingen verhogen.
Figuur 3. Voorbeeld bedrijfsbehandelplan
Bij het opstellen van het bedrijfsbehandelplan wordt er rekening gehouden met de soort bacterie die het meest op het bedrijf voorkomt. Bacteriologisch onderzoek van melk en de daarbij behorende gevoeligheidstesten geven hiervoor belangrijke informatie.
...
Bedrijfsbehandelplan.
Het blijkt dat op grote bedrijven vaak volgens een Bedrijfsbehandelplan (BBP) gewerkt wordt. Op deze grote bedrijven wordt vaker met personeel gewerkt. Een BBP brengt de noodzakelijke uniformiteit in de behandelingen. Het is kennelijk nog niet voldoende duidelijk dat een BBP ook heel handig is voor kleinere bedrijven. Ook op kleinere bedrijven kan het voorkomen dat een veehouder eens een weekend weg wil, of plotseling uitvalt. Een BBP in de medicijnkast voorkomt dan veel behandelfouten en helpt een invaller als er geen goede overdracht heeft plaats gevonden.
Figuur 4. Bedrijven met en zonder bedrijfsbehandelplan
Een BBP biedt hulp om verantwoord antibioticum gebruik te ordenen en therapieën te evalueren.
...
Als met een automatisch melksysteem (AMS) gemolken wordt dan hoort bij de AMS natuurlijk een instructieboek waar informatie in staat over het lezen, interpreteren, analyseren van gegevens.
12.5 Risicokoeien
Koeien en vaarzen met een verhoogd celgetal (oudere koeien > 250.000 cellen/ml melk en vaarzen >150.000 cellen/ml melk) hebben waarschijnlijk subklinische mastitis en kunnen deze infecties overdragen op koppelgenoten. Overdracht via het melkstel is een belangrijke besmettingsroute. Het is daarom aan te bevelen om dieren met een verhoogd celgetal als laatste te melken. Deze koeien hebben meestal een verlaagde weerstand.Onthoud: Risicokoeien als laatste melken!
...
Dit noemen we ‘de natuurlijke weerstand’ van het dier. De opbouw van weerstand van kalveren wordt een handje geholpen doordat ze via de biest afweerstoffen ontvangen van hun moeder. Met het doormaken van infecties ontwikkelen dieren na de geboorte ook nog weerstand tegen specifieke infecties, zoals bluetongue of BVD. Dit noemen we ‘specifieke weerstand.’
De weerstand van onze dieren is nog verder te verhogen door het geven van vaccinaties.
Figuur 5. De schijf van 5 voor een uiergezond bedrijf
Bij zowel de natuurlijke als specifieke weerstand spelen de cellen van het immuunsysteem een centrale rol. Bepaalde cellen zijn in staat om binnengedrongen micro-organismen af te weren door ze “op te eten”. Andere cellen zijn in staat om specifieke afweerstoffen te produceren tegen bepaalde ziekten. Het aantal cellen en de kwaliteit van deze cellen is natuurlijk van doorslaggevend belang bij het overwinnen van infecties.
...
Door bovenstaande (risico)factoren in kaart te brengen valt er iets te zeggen over de weerstand van de koeien. Om de diverse factoren die invloed hebben op de weerstand in beeld te brengen, langs te lopen en te beoordelen is door het UCGN (www.ugcn.nl) een checklist ontworpen: de “weerstands-check”.
Figuur 6. De weerstandscheck
Met deze “weerstands-check” is er een inschatting te maken van de weerstand van de veestapel. Wellicht kan dan op onderdelen bijgestuurd worden.
...
In het initiatief “de duurzame zuivelketen”. wordt in samenhang gewerkt aan thema’s als energie en klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn. De bedoeling is om de melkveehouder op een overzichtelijke en prikkelende manier te informeren. Deze brochure moet de veehouder helpen bij het maken van verantwoorde keuzes voor de bouw en of renovatie van de melkveestal.
Data analyse |
---|