Ten eerste: waar je hier ras leest, kun je ook selectielijn lezen. In de commerciële varkens- en kippenfokkerij is het maken van gespecialiseerde lijnen veel meer gebruikelijk dan het selecteren in verschillende rassen. Ten tweede: in alle kruisingssystemen worden dieren eerst geselecteerd voor relevante eigenschappen voordat ze worden gekruist. Kruisen van rassen of lijnen maakt selectie niet onnodig. Ten derde: kruisingsschema’s vereisen een strakke toepassing door alle deelnemers. Dus, kruisen van rassen wordt voor verschillende redenen uitgevoerd en zij kunnen alleen worden gerealiseerd als de gekozen strategie strikt opgevolgd wordt.
Verschillende kruisingsschema’s kunnen worden onderscheiden en de heterosis percentages variëren zoals je ziet in de tabel hieronder:
In een kruising tussen twee zuivere rassen is de heterosis in de F1 100%. In de F1 populatie is het verschil in allelfrequentie tussen de F1 en een van de ouderrassen de helft van het verschil tussen de twee ouderrassen. Dit feit maakt dat bijvoorbeeld wanneer de F1 gekruist wordt met één van de ouderrassen in een terugkruising, de heterosis in de F2 50% is vergeleken met de originele tweewegkruising. Het % heterosis hangt af van het verschil in allel frequentie tussen de moeder- en de vaderpopulatie. Zoals eerder gezegd, de voordelen van heterosis zie je het meest en zijn het waardevolst bij de verbetering van eigenschappen met een lage erfelijkheidsgraad zoals gezondheid en vruchtbaarheid.