-
Calciumgebrek in Glastuinbouw —
Neusrot in tomaten of paprika's en verbranding van bladpunten in sla (rand) of potplanten zijn de meest voorkomende symptomen van calciumgebrek. Er kan echter ook chlorose langs de randen van de jonge bladeren optreden.
-
Fosfaatgebrek in Glastuinbouw —
Fosfaatgebrek kan voorkomen bij een te lage worteltemperatuur, bij een te hoge pH en bij jonge gewassen. Vooral voor jonge gewassen is het belangrijk dat ze voldoende fosfaat kunnen opnemen.
-
Kaligebrek glastuinbouw —
Een te kort aan kalium kan resulteren in een verminderde opbrengst en kwaliteit. Bladeren worden donkergroen, later purperbruin en mogelijke gele of afstervende bladranden.
-
Magnesiumgebrek in Glastuinbouw —
Magnesium (Mg) is een bouwsteen van het bladgroen in de plant. Een tekort wordt het eerst zichtbaar in de oudste bladeren, die lichtgeel verkleuren waarbij nerven en bladranden groen blijven.
-
Mangaangebrek in Glastuinbouw —
In de glastuinbouw is een overmaat eerder een gevaar dan een gebrek. Vooral na het stomen. Op zure gronden werkt Mn vergiftigend bij een pH < 4,5.
-
Neusrot —
Neusrot is een abiotische afwijking en komt voor bij tomaten en paprika en is een gevolg van calciumgebrek in combinatie met extreme klimaatomstandigheden. Het neusje van de vrucht krijgt een zwarte bruine plek en dit vindt vooral plaats op momenten dat het extreem warm is.
-
Stikstofgebrek glastuinbouw —
Stikstof of N is een van de hoofdelementen in de bemesting en essentieel voor de plant. Het is de bouwstof van eiwitten, enzymen en bladgroen. Een tekort resulteert in vergeling en een achterblijvende groei.
-
Zwavelgebrek glastuinbouw —
Een tekort aan zwavel geeft verstoring in de vorming van eiwitten, aminozuren. Een relatief klein tekort heeft al grote invloed op de opbrengst van gewassen. Zwavel is tevens voor de plant van belang voor de vorming van bladgroen en enzymen.