3.2.4 - Een overzicht van maatregelen gemengde bedrijven
Combinaties (melk)veehouderij en akkerbouw
Bij combinaties van melkveehouderij en akkerbouw kan het gaan om gemengde bedrijven of om samenwerkingsverbanden tussen melkveehouderij- en akkerbouwbedrijven. In het kader van kringlooplandbouw worden dergelijke combinaties aangemoedigd. Zo kan de mest van de veehouderij naar de akkerbouw en reststromen (zoals stro) van de akkerbouw naar de veehouderij. Zo worden nutriëntenkringlopen hersteld. Vanuit het beleid is veel aandacht voor kringlooplandbouw en voor wat men noemt natuurinclusieve kringlooplandbouw (zie ook module 1 voor definities).
Ook het zelf verbouwen van veevoergewassen door veehouders of het afnemen van veevoergewassen van akkerbouwers uit de buurt kan helpen de kringloop te herstellen, met name wanneer de mest dan weer gebruikt wordt voor de verbouw van deze gewassen.
Meer lezen over kringloop en evenwicht tussen plantaardige en dierlijke productie:
In veenweidegebieden komt meer aandacht voor vernatting (om bodemdaling en uitstoot van co2 tegen te gaan) en daarbij hoort ook aandacht voor natte teelten zoals lisdodde, riet en azolla. Lisdodde en riet zijn vezelrijk en daarom geschikt voor het maken van materialen in de biobased economie. Azolla neemt veel fosfor en stikstof op en is geschikt als meststof en voedingssupplement in diervoeding. Bovendien groeit het erg snel.