Workshop bedrijfshygiëne
Bedrijfshygiëne is een wezenlijk onderdeel in het beheersen van ziekten en plagen. Met name in het geval van onzichtbare besmettingen/aantastingen kan een ziekte of plaag zich ongemerkt makkelijk verspreiden. Door hygiënisch te werken kan de uitbreiding van ziekten of plagen worden tegengegaan. Denk aan werken van gezond naar ziek, tussen bepaalde handelingen handen wassen, etc.
Doel
In deze workshop wordt inzichtelijk gemaakt hoe een niet zichtbare ‘aantasting’ zich ongemerkt kan verspreiden, maar ook hoe deze door hygiëne-maatregelen kan worden geremd.
Aanpak
Er wordt gebruikt gemaakt van een fluorescerende stof (Tinopal) als tracerende stof. Opgelost in water is het een lichtgele vloeistof. Onder UV-licht licht het sterk op in het donker. Hiermee kan het als modelstof worden gebruikt voor ziekteverwekkers.
Tinopal-suspensie:
2,5 gram per 100 ml. Concentratie nog testen; 100 ml vloeistof is erg ruim voor experimenten.
UV-lamp of blacklight:
Zelf een ‘black light’ maken op smartphone: https://www.youtube.com/watch?v=jesKXUZaBcE
UV-lamp aanschaffen (UV-Led zaklamp: <€ 10,-)
Voorbeelden
Enkele druppels van Tinopal-suspensie op een schaar en laat studenten enkele voorwerpen knippen (papier, matjes, etc). Na afloop het resultaat bekijken met een UV-lamp. Via schaar wordt besmetting verspreid (bijv. virus of bacterien)
Enkele voorwerpen op een rij, waarvan 1 besmet met Tinopal. Voorwerpen laten doorknippen. Na het knippen van besmet materiaal, wordt de besmetting verspreid in volgende voorwerpen. => hygiënisch werken: besmet voorwerp als laatste behandelen, waardoor rest schoon blijft.
Tinopal op sponsachtig materiaal en diverse voorwerpen schoonmaken => waar blijft de besmetting?
Hoe goed wordt schoongemaakt: met Tinopal besmet oppervlak (bijv. in hoekjes) laten schoonmaken (bijv. papieren koffiebekers?). Controle of het werkelijk schoon is.
Toiletten controleren op schoonheid. Niet schoongemaakte plekken lichten extra op.
Effecten controleren in het donker en beschijnen met black light.