Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Vergelijk met huidige View Version History

« Vorige Versie 4 Volgende »

Warme buizen staan voortdurend warmte af aan de omringende kaslucht via convectie. Alle objecten in de kas, zoals planten, kasbodem en kasdek, ontvangen daarnaast energie door middel van straling, maar koelen ook weer af door stralingsverliezen naar koudere onderdelen van de kas of de buitenwereld. Zodra objecten warmer worden dan de kaslucht gaan die meehelpen om de kaslucht te verwarmen. Worden ze kouder dan koelen ze juist de kaslucht. Planten die energie ontvangen zetten dat deels om in verdamping. Bovendien verliezen zij ook energie door stralingsoverdracht naar objecten die kouder zijn, zoals bijvoorbeeld het kasdek. Onderdelen van planten die niet of nauwelijks verdampen, zoals knoppen of koppen, worden warmer dan delen die wel verdampen, zoals het blad.

Door het sluiten van een energiescherm gaan er twee dingen tegelijk veranderen. De stralingsverliezen van de plant nemen af, omdat het scherm warmer is dan het kasdek. Hierdoor zal het bovenste deel van de plant ook iets warmer worden en dus verandert de convectieve overdracht van en naar de kaslucht. Voor het onderste deel van de plant is er geen temperatuurverandering. Daar blijft de convectieve overdracht van de plant aan de kaslucht gelijk. Door de verbeterde isolatie gaan de buistemperaturen omlaag. Daardoor ontvangt de plant netto minder energie. Dat resulteert in een lagere verdamping van het blad. De onderdelen die niet verdampen ontvangen ook minder stralingsenergie van de buizen door de lagere temperatuur daarvan, maar verliezen tegelijkertijd ook minder energie door stralingsverlies naar boven. Het netto resultaat is afhankelijk van de positie van het object ten opzichte van buis of het scherm. Laaghangende vruchten onder een dicht gewas warmden relatief veel op door straling vanuit de buis en verloren weinig warmte naar boven dankzij het bladerdek. Daar zal een lagere buistemperatuur netto een lagere vruchttemperatuur opleveren. Een plantkop daarentegen staat vooral onder invloed van een koud kasdek en zal dus netto warmer worden bij meer isolatie door een scherm.

Samenvattend heeft een betere isolatie van de kas dus effect op het verticale temperatuurprofiel van de plant en daarmee ook op de plantbalans. Een aandachtspunt hierbij is zeker ook de worteltemperatuur. In de ochtend kan een lage worteltemperatuur problemen geven bij het tijdig op gang komen van de wateropname. Het is daarom van belang om passende tegenmaatregelen te nemen. Door het inbrengen van warmte op de juiste plaats, bijvoorbeeld de groeibuis bij de afrijpende trossen in plaats van het buisrailnet. Of door toepassing van verticale luchtbeweging.

 

     

  • Geen labels