Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Vergelijk met huidige View Version History

Versie 1 Volgende »

Advies: Door de beweiding van veilig land en tijdig verweiden (3) is tot half juni waarschijnlijk sprake van een geringe wormlast. Mestonderzoek (6) kan dit bevestigen. Bij een geringe wormlast is het (nog) niet nodig uw lammeren te ontwormen. Baseer uw besluit om wel te ontwormen of de behandeling uit te stellen op de uitslag van een mestonderzoek. De uitslag is een momentopname en de wormlast kan binnen een week veranderen van gering in gevaarlijk. Herhaal het mestonderzoek daarom wekelijks.

Ontworm de lammeren uitsluitend als een ernstige maagdarmwormbesmetting blijkt uit mestonderzoek (6) of de symptomen met zekerheid duiden op een gevaarlijke maagdarmwormziekte (9). Baseer ontwormen nooit alleen op diarree zonder een voorafgaande diagnose gebaseerd op mestonderzoek, symptomen en/of historie van nematodirose.

Ontworm zo min mogelijk (11) lammeren in het koppel voor een maximaal verdunningseffect van de wormpopulatie op uw bedrijf. Ontworm met een middel dat nog voldoende effectief is en waarvoor in uw houderij niet eerder resistentie is vastgesteld (10). Streef naar slechts 50% ontwormde lammeren in het koppel. Zorg dat in elk samenweidend koppel minimaal 5% niet ontwormde lammeren lopen. Ontworm als het koppel kleiner is dan 20 lammeren 1 lam een week na de andere. Vermijd onderdoseren (1). Ontworm de lammeren zoveel mogelijk gelijktijdig met het verweiden. Verweid het koppel na ontwormen zoveel mogelijk naar veilig land (2) en verweidt het daarna ook weer tijdig (3).

Kies voor de lammeren die u niet ontwormt:

  • gezonde lammeren met een royale conditie,

  • lammeren met een bovengemiddelde groei ten opzichte van de koppelgenoten

  • de oudste lammeren met een goede ontwikkeling

  • het beste lam in de worp

Kies voor de lammeren die u wel ontwormt:

  • zieke lammeren en lammeren met een rood EPG (interpretatie uitslag mestonderzoek)

  • Lammeren met een oranje EPG en symptomen die duiden op ziekte

  • Lammeren met een beneden gemiddelde groei ten opzichte van koppelgenoten

  • De jongste lammeren in het koppel; bij een leeftijdsvariatie van de lammeren in het koppel van meer dan 2 weken is het verstandig om alles wat 2 weken jonger is als de oudsten te ontwormen vanwege hun achterstand in weerstandsontwikkeling en de besmettingsdruk vanuit de oudsten.

  • Lichtste lam in de worp

Noteer per afzonderlijk weidend koppel lammeren de datum van de behandeling, het gebruikte middel en de dosering. Raadpleeg de WormenWijzer bij elke verweiding en elke 4 weken na het behandelen opnieuw voor een advies op maat. Onder bepaalde omstandigheden kan vanaf half juni en elke 4 weken na behandeling de wormlast weer een gevaar vormen voor de lammeren.

Beantwoorde vragen

Vraag 5h - Is dit koppel ingeschaard op veilig land (2) en voor 1 november telkens binnen 2 weken verweid naar veilig land?

Antwoord: Ja (antwoord herzien)


Vraag 5b - Zijn de lammeren in dit koppel geboren in de zomer of herfst?

Antwoord: Nee (antwoord herzien)

óf

Vraag 5c - Zijn de lammeren in dit koppel geboren in de zomer of herfst?

Antwoord: Nee (antwoord herzien)


Vraag 5a - Is dit koppel lammeren al eerder ontwormd met een middel uit groep 2, 3 of 4 (4)? 

Antwoord: Nee (antwoord herzien)

Vraag 3b - Voor welk tijdstip wilt u een advies?

Antwoord: Voor 1 november tot 15 maart (antwoord herzien)

Vraag 3a - Krijgt dit koppel lammeren weidegang, is het voor opstallen geweid of zijn ze vanaf hun geboorte tot nu op stal gehouden?

Antwoord: Weidegang; Geweid voor opstallen (antwoord herzien)

Vraag 2a - Wilt u een advies voor de ooien of de lammeren?

Antwoord: Lammeren (antwoord herzien)

Vraag 1 - Wilt u een advies voor dieren die u aanvoert van andere bedrijven (aankoop, dekram, ingeschaarde dieren van anderen) ?

Antwoord: Ja (antwoord herzien)

Uitleg begrippen

 Onderdoseren

Onderdoseren is één van de belangrijkste oorzaken van resistentieontwikkeling. Het geeft bovendien een trager herstel en minder groei als sprake is van een worminfectie. Stem daarom de dosering altijd af op het gewicht van het dier en hou minimaal de voorgeschreven dosering aan. Zie meer info voor uitgebreide informatie over onderdoseren.

 Veilig land

Voor het minimaliseren van schade door wormen onderscheidt de Wormenwijzer op basis van de beweidingshistorie en kans op maagdarmwormbesmetting 2 soorten grasland, veilig of gevaarlijk. Door het weiden van dieren op veilig land en tijdig verweiden zijn behandelingen uit te stellen wat de resistentieontwikkeling vertraagt én arbeid en middel bespaart. Maak daarom slim gebruik van veilig land. Zie meer info voor exacte bepaling van de veiligheid van het land.

 Tijdig verweiden

De beweidingsduur op veilig land waarbinnen koppels met het oog op een maagdarmwormbesmetting veilig zijn te verweiden zijn seizoensgebonden. Op tijd verweiden naar veilig land verhindert in grote mate de opname van larven uit eieren die de koppel zelf op het perceel heeft gebracht, bespaart arbeid en middelen én resulteert in een lagere ontwormfrequentie wat de resistentieontwikkeling vertraagt. Zie meer info voor beweidingsduur per seizoen.

 Middel uit groep 1, 2, 3 of 4

 Mestonderzoek

Mestonderzoek wijst uit hoe groot de wormlast is en om welke wormsoorten het gaat. Het aantal eieren per gram mest bepaalt of behandeling nodig is of kan worden uitgesteld of uitgespaard. Met mestonderzoek is ook vast te stellen of het gebruikte middel (voldoende) heeft gewerkt. Verzamel en verstuur de mestmonsters zorgvuldig en volgens voorschrift om foute uitslagen te vermijden. Let wel; de uitslag is een momentopname en de wormlast kan binnen een week veranderen van gering in gevaarlijk. Zie meer info voor uitgebreide informatie over mestonderzoek.

 Aangevoerde dieren

 95-98%

  • Geen labels