Er spelen veel opgaven in het landelijk gebied waarbij waterkwantiteit een belangrijke rol speelt. Voorbeelden van zulke opgaven zijn: het laten bestaan of vergroten van zoetwaterbellen (om verzilting tegen gaan); beschikbaarheid van water voor drinkwaterwinning; het vasthouden van water op hellende zandgebied (al of niet met drinkwaterwinning); grondgebruik en drooglegging (peil volgt functie of functie volgt peil); op organische bodems speelt vermindering van veenafbraak; voldoende watervoorziening voor natuurgebieden; behoud van cultuurhistorisch landschap (bijv. weidegrond met greppels; greppelstructuur die al eeuwenoud zijn). Daarbij spelen veranderingen in het watersysteem door klimaatverandering ook een steeds grotere rol en is waterbeheer een belangrijk punt. Drogere zomers en nattere winters (neerslaghoeveelheden nemen toe) en meer piekbuien is het toekomstscenario voor Nederland. Daarbij moeten er afwegingen gemaakt worden voor risico van verminderen van droogteschade tegenover groter risico op natschade (in verleden is er meer gefocust op beperken natschade, nu steeds meer focus op ook droogteschade). Ook is er een trend gaande dat in het voorjaar er meer gewasverdamping plaatsvindt, waardoor de overgang van natte bodem naar voldoende droge bodem veel sneller gaat, waardoor de boer sneller het land op kan om het te bewerken, minder zorgen over voldoende draagkracht in het vroege voorjaar (vooral op grasland).
In het KPI-K project wordt uitgezocht of waterkwantiteit kan worden gebruikt om te sturen op efficiënt watergebruik en waterberging. Daarnaast kan deze KPI bijdragen aan het robuuster maken van het landelijk gebied voor klimaatverandering. Grondwaterstanden spelen hierbij ook een belangrijke rol. Het is een zoektocht hoe individuele boeren kunnen worden beloond, waarbij het watersysteem wordt gestuurd door niet alleen het handelen van de boer zelf, maar ook door het waterschap en andere gebruikers in de omgeving van de boer.
In het KPI-K project moet nog een definitieve keuze worden gemaakt in de te hanteren eenheden en afbakening voor de KPI Waterkwantiteit. Mogelijkheden om naar te kijken voor waterkwantiteit zijn o.a.:
Waterberging en waterinfiltratie (% wateroppervlakte, % waterberging landschapselement of % groen)
Waterverbruik en waterbesparing (leidingwater, watergebruik per dier/gewas/ha, water foot print)
Grondwaterstanden (grondwateronttrekkingen, grondwaterpeilen verhogen, ondergrondse wateropslag)
Duurzame waterproductie (opvang regenwater, waterhergebruik, waterfiltering- of zuivering)