amitrol

 Merknaam: Brabant amitrol vloeibaar, Weedazol

 Groep: triazolen

Jongste bladeren van prei zijn witverkleurd na toepassing van met amitrol verontreinigd onkruidbestrijdingsmiddel
Witte bladranden bij stoppelknol ten gevolge van opname uit afstervende kweekwortels, een jaar na bespuiting

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Schadebeeld

Schadebeeld

Amitrol, behorend tot de triazolen zorgt voor bleking van de plant. Een niet selectief middel, contactwerking, met name via blad en systemisch.

Groep F3: Caroteensyntheseremmers

De verschijnselen van amitrol zijn gemakkelijk te herkennen. De witverkleuringen, soms paarswit, worden ook wel albinisme genoemd. De stof amitrol veroorzaakt witverkleuring van alle nieuwe plantdelen, gevolgd door afsterving. Het middel wordt in de grond snel afgebroken, maar blijft in planten zeer lang (werkzaam) aanwezig. Het middel blijft ook in water lang aanwezig. Het middel kan gemengd met een bodemherbicide worden toegepast.

Werkingsmechanisme

Werkingsmechanisme

Alle herbiciden die bleking veroorzaken remmen de vorming van pigmenten (kleurstoffen) bijvoorbeeld de aanmaak van chlorofyl (bladgroen) en van caroteen (gele kleurstof). De vorming van carotenoïden vindt vooral in nieuw weefsel plaats.

 In volwassen weefsel is het gehalte aan carotenoïden hoog genoeg om het chlorofyl te beschermen, in kiemende onkruiden niet. Het gevolg is dat de planten wit verkleuren (albinisme), vooral de delen waar de primaire fotosynthese plaatsvindt, zoals (jonge) bladeren en stengels. Deze groep is net als groep C en K onderverdeeld in drie subgroepen (F1, F2, F3). De herbiciden binnen een subgroep hebben een vergelijkbaar werkingsmechanisme.  Ook andere fotosyntheseremmers kunnen witverkleuring geven. Het verschil is dat bij de groep herbiciden die bleking veroorzaakt vaak meer dan 50% van de plant wit verkleurd.

Meer informatie

Meer informatie

  •  

Â