3.1 Eenvoudig zoeken
Hoe kun je eenvoudig zoeken naar bronnen om je te oriënteren op een onderwerp, of om een antwoord te vinden op een korte, feitelijke vraag? De volgende tips over eenvoudig zoeken in het groene domein kun je toepassen in Groen Kennisnet, Google of een andere zoekmachine. Voor welke soorten bronnen je welke zoekmachine of databank het best gebruikt, zie hoofdstuk 2.2.
Hoe je kunt zoeken
Zoek met één of meerdere termen die de kern vormen van je onderwerp of vraag. Een spatie tussen de ingevoerde termen in Google betekent dat je alle termen wilt terugvinden in de gevonden publicaties.
Gebruik Nederlandse termen als je alleen naar Nederlandstalige informatie zoekt, en Engelse termen als je internationaal wilt zoeken.
Zowel in Groen Kennisnet als in Google zoek je in de full text (volledige tekst) van geschreven bronnen, dus niet alleen in de titel of samenvatting.
Tip
De exacte titel of een vaste combinatie van termen zoek je tussen dubbele aanhalingstekens, bijvoorbeeld “groene energie”. Hiermee beperk je het aantal resultaten.
Sorteren van de resultaten
Google, YouTube etc. sorteren de resultaten automatisch op relevantie. Dit doen ze met behulp van algoritmes. Zelf heb je daar dus niet echt invloed op.
Groen Kennisnet sorteert de zoekresultaten op relevantie. De bovenste zoekresultaten dan bijvoorbeeld de opgegeven term(en) in de titel staan. Je kunt de resultaten ook laten sorteren op datum (de meest recente eerst). Kies de optie sorteren op Nieuwste in de rechterbovenhoek boven de zoekresultaten.
Zoeken in Groen Kennisnet
Je kunt in Groen Kennisnet gebruikmaken van verschillende opties om sneller de informatie te vinden die je nodig hebt:
Ga direct naar Leermateriaal of Groen Kennisnet Wiki’s als je op zoek bent naar pagina’s voor docenten en leermiddelen over een onderwerp.
In de Portalen en Dossiers vind je actuele informatie bij elkaar over een specifiek thema of domein, bijvoorbeeld veehouderij (portaal) of plantaardige eiwitbronnen (dossier).
De Kennisbank geeft toegang tot alle kennisbronnen die Groen Kennisnet aanbiedt. Filter eventueel vooraf op bepaalde typen informatie, zoals video’s, rapporten of artikelen. In de zoekresultaten verschijnen vervolgens meer filteropties (bijvoorbeeld publicatiejaar of auteur). (toon afbeelding screenshot)
De pagina Vakbladen biedt een overzicht van de Nederlandse (digitale) vakbladen die in de collectie van Groen Kennisnet zijn opgenomen, met een link naar de artikelen uit deze vakbladen die vrij toegankelijk zijn.
Probeer de volgende informatie op Groen Kennisnet zo snel mogelijk (binnen 1 minuut per vraag) te vinden.
1. Vakinformatie voor de dierverzorger
2. Een Nederlandstalige video over kringlooplandbouw
3. Een Wikiwijs arrangement voor het MBO over voedselverspilling
4. Een dossier met actuele informatie over bijen
5. Het portaal van Groenpact