/
2.2 Nuttige informatiebronnen

2.2 Nuttige informatiebronnen

 

Er is een overload aan informatie op internet, en het is niet altijd duidelijk waar je moet beginnen met zoeken.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen in de vorm van zoekmachines en databases waarin bepaalde informatie is verzameld en websites met overzichten.

Dit zijn voorbeelden van online zoekmachines en databases waar je bepaalde soorten informatie (met name in het groene domein) het best kunt vinden:

  • Groen Kennisnet: biedt toegang tot allerlei soorten informatie in het groene domein, zoals artikelen uit vakbladen, boeken, rapporten, websites, video’s, presentaties, leermiddelen en nieuws. De meeste informatie op Groen Kennisnet is vrij toegankelijk. Zie ook paragraaf 3.1 om te weten hoe je de website van Groen Kennisnet effectief gebruikt.

  • Greeni: is de gezamenlijke website voor de mediatheken van de groene hogescholen (Aeres Hogeschool, HAS Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein). Biedt toegang tot artikelen uit vakbladen en wetenschappelijke tijdschriften, boeken, rapporten, bachelorscripties en videomateriaal. Niet alles is toegankelijk zonder inlog.

  • WUR Library: is de website van de bibliotheek van Wageningen University & Research en biedt toegang tot artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften, (wetenschappelijke) boeken, rapporten van onderdelen van WUR, masterscripties. Niet alles is toegankelijk voor externe gebruikers.

  • Google Scholar: biedt toegang tot wetenschappelijke informatie (artikelen, boeken, scripties, etc.). Let op: niet alles wat je vindt met Google Scholar is wetenschappelijk.

  • Overheid.nl, rijksoverheid.nl en rivm.nl zijn voorbeelden van websites die overzichten bieden van wet- en regelgeving op bepaalde thema’s, beleidsstukken, statistische informatie en nieuws vanuit overheden in Nederland. Voor een soortgelijk overzicht op Europees niveau (EU), zie europa.eu.

  • Google (of een andere algemene zoekmachine op internet): kan goed gebruikt worden om websites te vinden, nieuws, blogs, of informatie van bedrijven.

  • YouTube, Vimeo: ideaal voor het vinden van videomateriaal. Vaak beschikken organisaties over een eigen videokanaal.

  • Twitter, Facebook: hier vind je posts op sociale media.

 

 

Tip

Een algemene zoekmachine als Google lijkt misschien het snelst om bronnen te vinden, maar het kan juist meer tijd kosten als je bronnen moet selecteren. Een catalogus of website als Groen Kennisnet selecteert vooraf de bronnen op onderwerp en kwaliteit, en biedt de informatie op gestructureerde wijze aan. Dat helpt!

 

 

Opdracht

Een collega wil voor zijn lessen achtergrondinformatie verzamelen over de opkomst van veganistische producten in Nederland en komt naar je toe voor advies. Na wat doorvragen ontdek je dat hij met name geïnteresseerd is in de discussie tussen voor- en tegenstanders van melkvervangers. Waar zou hij volgens jou deze informatie het beste kunnen gaan zoeken?

 Feedback

Dergelijke informatie kun je zoeken in nieuwsberichten, sociale media en blogposts, maar ook in vakbladen op het gebied van voeding en voedingstrends. Het advies kan dus zijn om te gaan zoeken in Groen Kennisnet (vakbladartikelen), op Twitter en andere sociale media (posts), en op Google (voor nieuwsberichten, blogs en andere aanvullende informatie).

 

Relevante Links/Literatuur

Module 3 van Greeni (Hoe en waar vind ik informatie) biedt een toelichting en oefeningen voor het gebruik van Greeni Global Search, Greeni catalogus, een aantal andere databanken, zoekmachines, en WUR Library: https://maken.wikiwijs.nl/125753/#!page-4403598

Related content

1.2 Focus
Read with this
Disclaimer
More like this
Informatievaardigheden mbo-groen
Informatievaardigheden mbo-groen
More like this