Reflectiewaarden en lichtverstrooiing van constructie-elementen

De kasconstructie bestaande uit onder andere goot, nok, roeden, raammechaniek en tralie kunnen een aanzienlijk deel van het daglicht onderscheppen. Bij het ontwerpproces van moderne kassen is het beperken van lichtverlies door de kasconstructie een belangrijk aandachtspunt. Om dit verlies te beperken kan er bijvoorbeeld een grotere glasmaat worden aangehouden zodat minder roeden nodig zijn. Ook kunnen onderdelen zoveel mogelijk geïntegreerd worden zoals tralie en scherm. Bij een standaard Venlo kas wordt 8-12% van het licht onderschept door de constructie. 

Door sommige constructie-elementen te coaten kan de reflectiewaarde verhoogd worden zodat het onderschepte licht voor een groter deel weer terug de kas in gereflecteerd wordt. Hierbij is een spiegelende coating het meest effectief omdat de reflectie dan neerwaarts gericht is en in de kas blijft. Dit in tegenstelling tot een diffuus materiaal wat het licht in meer richtingen reflecteert, ook opwaarts richting de hemel wat tot lichtverlies leidt.

In de praktijk wordt veelal de onderbouw gepoedercoat waardoor de reflectie toeneemt in vergelijking tot onbehandeld aluminium. Vaak is deze coating (vooral in het begin) hoog speculair waardoor het meeste licht naar beneden toe gereflecteerd wordt. In theorie zou een spiegelende constructie met 100% reflectie zo'n 2% extra lichtwinst opleveren voor een standaard Venlo kas. In de praktijk is een dergelijke coating niet verkrijgbaar en de kosten hiervan zouden, afhankelijk van de levensduur en vervuiling, waarschijnlijk niet opwegen tegen de lichtwinst.

 

Door de goot, nok, roeden én onderbouw te poedercoaten of te spiegelen is de lichtwinst respectievelijk 2% en 4%.



Links: speculair reflecterend materiaal (spiegel). Rechts: diffuus reflecterend materiaal.

Links: Laag diffuus reflecterend materiaal (bijvoorbeeld aluminium). Rechts: volledig reflecterend materiaal (zogenaamde Lambertiaanse reflectie).

Â