Actigen
Actigen
Actigen is een product dat bestaat uit de buitenzijde van gistcelwanden welke mannanoligosacchariden (MOS) bevatten, die een prebiotische werking hebben en zo een positieve invloed op de darmgezondheid. Het is een tweede generatie Bio-mos product. Volgens de producent heeft het 3 functies: reduceren van gram negatieve pathogenen, verminderen van de aanhechting van pathogenen aan de celwand en modulatie van de immuunrespons. Diervoederingrediënt.
De buitenwand van de gistcellen bestaat voornamelijk uit mannan-oligosaccharide (MOS). De zuivere moleculen van het MOS vormen lange ketens (vezel-achtige structuur) die een beschermende laag op de darmwand vormt, waardoor pathogene bacteriën niet meer kunnen hechten. Hierdoor wordt de darmstructuur verbeterd (Newman, 2007).
De producent leverde onderzoek aan van Actigen bij zeugen (Samuel and Brennan, 2012) die het product (900 ppm door het voer) tijdens de dracht en de lactatie kregen vergeleken met zeugen die controlevoer kregen. Er is gekeken naar de samenstelling van de melk en verschillende productiekenmerken. In totaal liep de proef 6 maanden en zijn gegeven van 657 behandelde en 633 onbehandelde zeugen vergeleken. Uit de resultaten bleek dat de behandelde zeugen tijdens de lactatie minder gewicht verloren, het eiwitgehalte in de melk verhoogd was, en dat het aantal biggen bij 4e worps zeugen significant hoger was. Ook het drachtigheidspercentage na bevruchtig was trendmatig hoger bij de Actigen dieren.
Onderzoek bij 700 gespeende biggen die al of niet Actigen in het speenvoer (800 ppm) en prestartvoer (400 ppm) kregen liet bij de behandelde dieren een lagere voederconversie zien (Nollet, 2012). In een andere proef met gespeende biggen die gedurende de mestperiode 400 ppm Actigen door het voer kregen werd ook een betere betere groei en een lagere voederconversie gezien (Nollet, 2012a). Ander onderzoek bij gespeende biggen die afnemende hoeveelheden Actigen in het voer kregen (resp. 800 ppm op dag 1-5, 400 ppm op dag 5-19 en 200 ppm op dag 19-42 na het spenen), liet ook een betere groei per dag (32 gram/dag), en een lagere voederconversie zien dan de controles (Martinez-Soriana and Nollet, 2012).
Onderzoek naar de effecten van MOS op het immuunsysteem is beschreven in de dissertatie van Che (2010). Bij in vitro en in vivo onderzoek vond hij dat na een LPS (lipopolysaccharide) challenge alveolaire macrofagen minder TNFα produceerden en meer IL-10. In een andere studie toonde hij de effecten van MOS op de immuunrespons van biggen bij PRRSV (porcine reproductive and respiratory syndrome virus) infectie. Dit virus geeft verminderde groei en minder leucocyten in het bloed (leukopenie) en induceert ontstekingsmediatoren zoals TNFα en koorts. MOS in het voer voorkwam de leukopenie op dag 3-7 na de infectie en gaf een betere voederconversie. Bij geïnfecteerde biggen werd de koorts verminderd en ook het gehalte aan ontstekingsmediator TNFα was minder. De auteur concludeert dat MOS door zijn immuunmodulerende werking de ziekteweerstand vergroot en een te sterke immuunreactie voorkomt.
400 ppm door het voer.
Che, T.M. (2010). Effects of mannan oligosaccharide on immune function and disease resistance in pigs. Dissertation, Illinois.
Martinez Soriano, L., and L, Nollet. 2012. The effect of Actigen™ in a step-down program on performance of weaned piglets. Actigen-033 symposium.
Newman, K. 2007. Form follows function in picking MOS product. Feedstuffs January 22.
Nollet, L. 2012. Response to Actigen™ early weaned piglets. Actigen-031 Symposium.
Nollet, L. 2012a. The benefit of using Actigen™ for weaned piglets. Actigen-032 Symposium, 2012.
Samuel, R.S. and Brennan. 2012. Effect of Actigen™ supplementation in gestation and lactation on sow and piglet performance, colostrum Ig level and milk composition. J. Anim. Sci. 90 (Suppl. 1), 391.