Dosto Oregano

 

Naam middel

Dosto Oregano 

 

Algemeen

Dosto oregano bestaat uit natuurlijke oregano olie die is gestandaardiseerd op negen verschillende fenolen. Er zijn verschillende vormen beschikbaar. Dosto Caps zijn capsules die preventief of ondersteunend  bij diarree kunnen worden gegeven. Verder is er Dosto Powder, Dosto Concentrate 500 en Dosto Green.  Aanvullend diervoeder, premix.

 

Onderzoek

Natuurlijke oregano (Origanum vulgare) bevat verschillende natuurlijke actieve stoffen die elkaar versterken bij het uitschakelen van bacteriën en parasieten. De afzonderlijke componenten werken via verschillende mechanismen beschadigend op de bacteriecel, waarbij de degradatie van de celwand het belangrijkst effect is. Door degradatie van de bacteriecelwand, vindt onder andere lekkage plaats van celmetabolieten, K+, N, H+ en ATP. Door deze lekkage wordt de bacterie ernstig verzwakt (Helander et al., 1998; Lambert et al., 2001; Burt 2004; Cristani et al., 2007).

Vleeskalveren

In vitro onderzoek heeft aangetoond dat oregano-olie een sterke werking heeft tegen E-Coli O157 en Salmonella Typhimurium (Elgayyar et al., 2001). In een later onderzoek op E-Coli besmette kalveren, was oregano even effectief in het verminderen van diarree als neomycine (Bamipidis et al., 2005). In de praktijk ziet men positieve effecten van preventief gebruik van oregano bij kalveren waar cryptosporidiosis is gediagnostiseerd. In wetenschappelijke literatuur is het anti-parasitaire effect van oregano tot op heden met name onderzocht in de humane geneeskunde. Hierbij werd bij infecties met Blastocystis hominis, Entamoeba hartmanni, Endomalix nana verminderde fecale uitscheiding gevonden (Force et al., 2000). Oregano olie wordt veel toegepast als diervoederadditief en heeft een goede invloed op de darmgezondheid, het heeft o.a. antimicrobiële, pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen (Baser, 2008). De effecten van oregano olie in het dieet zijn afhankelijk van de dosering en het werkt niet zo goed als antimicrobiële groeibevorderaars zoals carbadox (Ragland et al., 2007).

Pluimvee

Een studie naar de effecten van een mengsel van oregano-olie, kruidnagelolie en anijsolie laat zien dat de dagelijkse gewichtstoename en voederconversie bij vleeskuikens tijdens een mestperiode van vijf weken significant verbetert bij toevoeging aan het voer (Ertas et al., 2005). Ander onderzoek toont aan dat kolonisatie en proliferatie van Clostridium perfringens in de darm afneemt als vleeskuikens carvacrol en thymol in een mengsel met andere etherische oliën via het voer toegediend krijgen (Mitsch et al., 2004). Een mengsel van etherische oliën waaraan tevens oregano-olie was toegevoegd liet naast een verbeterde voederconversie, een afname van uitval zien bij vleeskuikens op drie weken leeftijd (Cabuk et al., 2006). Oregano olie heeft bij leghennen positieve effecten op de eiproductie en de eischaaldikte, (Steiner, 2009).

Schaap en geit

Bij geiten wordt de emulsion in de praktijk wel toegepast (Geitenhouderij, oktober 2014). Soms wordt het preventief gegeven na de biest 2 cc als er diarree heerst, soms als er diarree is waarvan de oorzaak niet bekend is.

Kalkoen

De leverancier van Dosto leverde eigen gegevens van een proef met 19000 kalkoen hennen die een combinatie van gecoat boterzuur met Dosto concentraat 500 kregen vanaf opzet (Dosto, 2014). De dieren kregen 90 gram/ton in fase 1 en 2, 60 gram per ton in fase 3 en 4 en 30 gram per ton in fase 5 en 6. Er werd niet aangegeven welke fasen hier precies werden bedoeld. Een controlegroep van 18.990 dieren kreeg voer zonder boterzuur en oregano. Er is gekeken naar gewicht, groei per dag en voederconversie. De groei bij de oregano/boterzuur dieren was 144,1 gram per dag vergeleken met 136,6 gram bij de controles, de eindgewichten waren respectievelijk 19,88 kg en 18,57 kg en de voederconversie 2,14 versus 2,57. In een andere proef is bij een aantal Nederlandse bedrijven is Dosto Green ingezet bij 27.514 dieren (15.304 hanen en 12.210 hennen). De dieren kregen standaard dieet met 700 gram/ton Dosto Green in fase 1, 600 gram/ton in fase 2, 500 gram/ton in fase 3, 400 gram/ton in fase 4, en fase 5 en 6 zonder Dosto (Dosto). Als controle werden de 3 vorige koppels uit dezelfde stal gebruikt, ongeveer 80.000 dieren met een vergelijkbare verhouding hanen en hennen. De dagelijkse groei bij de hanen was 147 gram voor respectievelijk de Dosto dieren en de historische controles 144, 3 gram voor de hanen en 98 versus 100 gram bij de hennen; de voeder conversie was 2,72 versus 2,78 bij de hanen en 2,64 versus 2,74 bij de hennen; de sterfte was 5,9 % versus 6, 8 %; het aantal afgekeurde dieren 0,5 % versus 1,5 % en het percentage afgekeurde delen 1,0 % versus 1,2 %. Er werd geconcludeerd dat er een voordeel was op voeropname, voederconversie en algehele gezondheid, terwijl ook de karkaskwaliteit verbeterd was. Een proef met Dosto Mineral Green (Dosto) bij een biologische kalkoenen bedrijf in Duitsland gaf ook positieve effecten zien op de prestaties. De dosto groep bestond uit 1438 hennen en 916 hanen, de controles uit 1088 hennen en 721 hanen. De Dosto dieren kregen in fase 1-4 750 gram/ton voer, daarna voer zonder Dosto en de controles kregen voer zonder Dosto. Er is gekeken naar de eindgewichten, het gemiddeld kalkasgewicht, de mortaliteit en de return of investment (ROI). De eindegewichten waren bij de Dosto dieren 12,73 versus 10,22 bij de hennen en 18,24 versus18,64 bij de hanen. Het gemiddeld karkasgewicht was 11,1 versus 10, 3, de mortaliteit 6,6 versus 9,3 en de voederconversie 3,41 versus 3,95.

Konijnen

De leverancier van Dosto-oregano toonde data van een proef met 300 konijnen die vanaf een week voor spenen tot 6 weken na het spenen Dosto poeder door het voer kregen (500 gram/ton voer), de controle groep van ook 300 dieren kreeg geen Dosto door het voer. Er is gekeken naar de groei, voederconversie en mortaliteit (Wesemeier & Humboldt, 2009). De gewichtstoename van de Dosto dieren van 2,16 kg versus 2,05 kg bij de controles, voederconversie was 3,46 versus 3,98 en de mortaliteit was 19,7 % versus 25,75 %.

Bij konijnen kan oregano olie in 1% oplossing worden gebruikt bij oorschurft. Er is vergelijkend onderzoek gedaan naar de effecten op oorschurft bij konijnen behandeld met ivermectine, oregano olie 1 % en oregano olie 5 % en een onbehandelde controlegroep. Alle groepen bestonden uit 5 natuurlijk geïnfecteerde konijnen. Op 20 dagen na behandeling waren alle behandelingsgroepen genezen, zonder negatieve effecten op de gezondheid (Shang et al., 2016).

Bij onderzoek naar de effecten van waterige extracten van oregano, rozemarijn met en zonder vitamine E bij konijnen is gekeken naar de voederconversie en vleeskwaliteit (Cardinale et al., 2015). Hiervoor zijn 200 NZW konijnen gespeend op 30 dagen verdeeld over 5 behandelingsgroepen: S standaard dieet zonder supplementen, E standaard dieet met 150 ppm vitamine E, O standaarddieet met 0,2 % oregano, R standaard dieet 0,2 % rozemarijn, ORstandaard dieet met 0,1 % oregano en 0,1 % rozemarijn waterig extract. Aan elk dieet werd nog 50 ppm vitamine E extra toegevoegd. De dieren werden gevolgd to een leeftijd van 80 dagen. De O en OR groep hadden het hoogste eindgewicht en karkasgewicht (p < 0,001), de O groep had de beste voederconversie, de longissimus dorsi (LD)  had het hoogste eiwitpercentage bij de E en R dieren (P< 0,001) vergeleken met de O en OR dieren, welke een hoger vochtpercentage in het vlees hadden. Alle behandelingen verbeterde de oxidatieve stabiliteit van het vlees van de LD vergeleken met de S groep. De dieren uit de O groep hadden ook een significant hoger bot gewicht (P< 0,05) dan de E dieren wat voornamelijk kwam door het gewicht van het femur. De auteurs concluderen dat 0,2 % waterig extract van oregano een positief effect heeft op groei en vleeskwaliteit. Ook is onderzoek gedaan naar mogelijke vervanging van coccidiostatica door een oregano en knoflook preparaat (Nosal et al., 2014). Hiervoor zijn simultaan twee experimenten uitgevoerd op een bedrijf in de periode juni-juli, wanneer de grootset coccidiose druk is. Hiervoor zijn 140 konijnen in de leeftijd van 1 tot 3 maanden gevolgd, ze zijn verdeeld over 4 groepen: A controle, B kreeg coccidiosaticum Baycox in het drinkwater eenmalig bij spenen, C kregen het coccidiostaticum Robenidine in voer en D kreeg kruidenextracten in het voer In de tweede proef werden 6 drachtige voedsters verdeeld als groep A, C en D gedurende dredracht en lactatie. Elke week werd mest verzameld van elke groep konijnen voor onderzoek op oocysten en de productie resultaten werden genoteerd. Bij de jonge konijnen waren zowel de oocysten tellingen en de groei beter in  groep D vergeleken met de andere groepen. Ook de voedseter in groep D waren het minst geïnfecteerd met coccidiose. De auteurs concluderen dat een additief op basis van oregano en knoflookolie een positief effect had op de ernst van coccidiose infectie en een goede productie gaven.

In een andere proef (Kowalska et al., 2012) zijn 140 konijnen van 35 tot 90 dagen verdeeld over 6 groepen van 20 dieren.

Groep I – standaard dieet met Robenidin (66 mg/kg voer) als coccidiostaticum;

Groep IN – (negatieve controle) standaard dieet zonder coccidiostaticum

Groep II –dieet met 0.5 kg/1000 kg voer met Bell Gold concentraat;

Groep III –dieet met 1.00 kg/1000 kg voer met Bell Gold concentraat;

Groep IV –dieet met 0.5 kg/1000 kg voer met Bell Premium concentraat;

Groep V –dieet met 0.75 kg/1000 kg voer met Bell Premium concentraat;

Groep VI –dieet met 0.5 kg/1000 kg feed met Bell Gold concentraat en

0.3 kg/1000 kg voer met Bell Premium concentraat. De oregano knoflook additieven bestonden uit (Bell Gold, 2.5% natuurlijke knoflook olie en 1% oregano olie) en (Bell Premium, 0.5% knoflook olie en 5% oregano olie) op een maltodextrine drager. De additieven hadden een positief effect op groei en voederconversie en geen negatief effect op de smaak. Groep IV had een significant betere groei dan de eerste 4 groepen, dieren in groep V hadden het hoogste dressingpercentage van het karkas.

 

Gebruik

Volgens voorschrift leverancier 

 

Literatuur

Alarcon-Rojo, A.D., Peña-Gonzalez, E., Janacua-Vidales, H., Santana, V., Ortega, J.A. 2013. Meat quality and lipid oxidation of pork after dietary supplementation with oregano essential oil . World Applied Sciences Journal 21 (5) , pp. 665-673

Bampidis, V.A., V. Christodoulou, P. Florou-Paneri and E. Christaki 2006. Effect of Dried Oregano Leaves Versus Neomycin in Treating Newborn Calves with Colibacillosis. . Vet. Med. A 53, 154–156.

Baser, K.H.C. 2008. Biological and pharmacological activities of carvacrol and carvacrol bearing essential oils. Current Pharmaceutical Design 14, 3106-3119.Burt, S. 2004. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods—a review. International Journal of Food Microbiology 94, 223– 253.

Çabuk, M., Bozkurt, M., Alçiçek, A., Akbas, Y., Küçükyilmaz, K. (2006). Effect of a herbal essential oil mixture on growth and internal organ weight of broilers from young and old breeder flock. South African Journal of Animal Science 36, (2) 135-141

Cardinali, R., Cullere, M., Dal Bosco, A.,  Mugnai, C. Ruggeri, S., Mattioli, S., Castellini, C., Trabalza Marinucci, M., Dalle Zotte, A. 2015. Oregano, rosemary and vitamin E dietary supplementation in growing rabbits: Effect on growth performance, carcass traits, bone development and meat chemical composition  Livestock Science 175, pp. 83-89 Elgayyar, M., F.H. Draughon, D.A. Golden and J.R. Mount. 2001. Antimicrobial activity of essential oils from plants against selected pathogenic and saprophytic microorganisms. Journal of Food Protection, 64, 1019-1024.

Cristani, M., Manuele D’Arrigo, Giuseppina Mandalari, Francesco Castelli, Maria Grazie Sarpietro, Dorotea Micieli, Vincenza Venuti, Giuseppe Bisignano, Antonella Saija en Domenico Trombetta. 2007. Interaction of Four Monoterpenes Contained in Essential Oils with Model Membranes: Implications for Their Antibacterial Activity. J. Agric. Food Chem.55, 6300-6308.

Dosto Concentrate 500. Improving performance in fattening turkeys (geen datum en auteurs)

Dosto Green in the Turkey feed, field trial (geen datum en auteurs)

Dosto Mineral Green4Green. Effect of Dosto Mineral 4Green on the performance in organic turkeys ( geen datum en auteurs)

Ertas, O. N., Güler, T., Çiftçi, M., Dalkiliç, B., Simsek, Ü., G. (2005). The effect of an essential oil mix derived from oregano, clove and anise on broiler performance. International Journal of Poultry Science 4 (11): 879-884

Force. M., William, S. Sparks en Robert A. Ronzio. 2000. Inhibition of Enteric Parasites by Emulsified oil of Oregano in vivo. Phytother. Res. 14, 213-214.

Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo, J., Megias, M.D. 2004. Influence of two plant extracts on broilers performance digestibility and digestive organ size. Poultry Science 83, 169-174.

Ilkka, M., Helander, Hanna-Leena Alakomi, Kyosti Latva-Kala, Tiina Mattila-Sandholm, Irene Pol, Eddy J. Smid, Leon G. M. Gorris en Atte von Wright. 1998. Characterization of the Action of Selected Essential Oil Components on Gram-Negative Bacteria.  J. Agric. Food Chem. 46, 3590-3595.

Janczyk, P., Trevisi, P., Souffrant, W. B., & Bosi, P. 2008. Effect of thymol on microbial diversity in the porcine jejunum. International Journal of Food Microbiology, 126, 258-261. 

Kowalska, D., Bielański, P., Nosal, P., Kowal, J.   2012. Natural alternatives to coccidiostats in rabbit nutrition. Annals of Animal Science 12(4), pp. 561-574

Lambert, R. J. W., P.N. Skandamis, P.J. Coote en G.-J.E. Nychas. 2001. A study of the minimum inhibitory concentration and mode of action of oregano essential oil, thymol and carvacrol. Journal of Applied Microbiology 91, 453:462.

Lima, M.D.S., Quintans-Júnior, L.J., De Santana, W.A., Pereira Soares, M.B., Villarreal, C.F.   2013. Anti-inflammatory effects of carvacrol: Evidence for a key role of interleukin-10  European Journal of Pharmacology  699(1-3), pp. 112-117 

Marcin, A., Lauková, A., Mati, R. 2006. Comparison of the effects of Enterococcus faecium and aromatic oils from sage and oregano on growth performance and diarrhoeal diseases of weaned pigs. Biologia 61, 789-795.

Mitsch, P., Zitterl-Eglseer, K., Kohler, B., Gabler, C., Losa, R., Zimpernik, I., (2004). The effect of two different blends of essential oil components on the proliferation of Clostridium perfringens in the intestines of broiler chickens. Poultry Science 83, 669-675

Nosal, P., Kowalska, D., Bielański, P., Kowal, J., Kornaś, S.   2014.  Herbal formulations as feed additives in the course of rabbit subclinical coccidiosis.  Annals of parasitology

60(1), pp. 65-69 

Productinfo: Dosto emulsion bij diarreeproblemen. Geitenhouderij 2014, oktober.

Ragland, D., Schneider, J., Stevenson, D., Hill, M.A., Bakker, M. 2007. Oregano oil as an alternative to antimicrobials in nursery diets. Journal of Swine Health and Production 15, 346-351.

Shang, X., Wang, Y., Zhou, X., Guo, X.,Dong, S ., Wang, D. Zhang, Y., Miao, X.   2016. Acaricidal activity of oregano oil and its major component, carvacrol, thymol and p-cymene against Psoroptes cuniculi in vitro and in vivo    Veterinary Parasitology

226, pp. 93-96 

Steiner, T. Managing Gut Health-Natural Growth Promoters As A Key To Animal Performance, Nottingham Univ Press, 2006. 

Wesemeier, H.H., Humboldt University Berlin. DOSTO® Powder: Improving weight gain and fcr in rabbits Trial No. DE092004