/
Tochtdetectie

Tochtdetectie

De hele vruchtbaarheid van de koe begint bij een goede tochtdetectie. Het detecteren van de tocht is op veel melkveebedrijven nog een aandachtspunt. Met behulp van sensoren kan een verhoogde activiteit worden gemeten. Wanneer een koe tochtig wordt verandert haar gedrag compleet door middel van het hormoon oestrogeen. Ze wordt ''ontvankelijk'' voor de stier.

Een tochtige koe zal de volgende gedragingen vertonen: 

  • Sniffen aan vulva van andere koe

  • Het laten rusten van de kin op de flanken van een andere koe

  • Andere koeien bespringen

  • Stokstijf stil blijven staan wanneer een andere koe haar bespringt



De tocht kan gedetecteerd worden door sensoren op verschillende manieren. Het kan door het meten van activiteit. Een tochtige koe gaat meer bewegen en zal meer stappen zetten. De activiteit zal dus verhoogd worden. Doordat de koe druk bezig is met het laten zien van haar tocht, zal ze minder gaan eten en dus ook minder gaan herkauwen.

Gedurende de cyclus van 21 dagen veranderen de hormoonwaarden. Het hormoon ''progesteron'' geeft een goede indicatie wanneer een koe tochtig is. Een koe wordt tochtig nadat het gele lichaam is afgestorven. Het gele lichaam zorgt voor de productie van progesteron. Meer informatie hierover is te vinden in de verdieping. Wanneer het gele lichaam weg is, is dus ook de progesteron productie weg. Door middel van het meten van de progesteronwaarden in de melk kan de tocht goed worden gedetecteerd. Dit kan met behulp van de progesteronmeter.