Precisiebespuiting op taakkaart
Bij precisiebespuiting wordt gewerkt met een boomgaardspuit die wordt aangestuurd met RTK-gps. Hierin zijn drie vormen te onderscheiden:
1. Hele perceel bespuiten
Bij de eerste vorm wordt eenmalig het begin en eind van elke bomenrij in het perceel ingemeten met RTK-gps. Vervolgens wordt het perceel ingetekend in het softwarepakket Agromanager. Daarna worden de perceelsgrenzen ingeladen in de spuitcomputer van de boomgaardspuit, zodat bij een bespuiting de spuitdoppen aan het begin van de bomenrij op het juiste moment opengaan en aan het eind van de rij weer automatisch afsluiten. Dit kan op 10 cm nauwkeurig bij een rijsnelheid van zo’n 8 km/uur. Alleen al het nauwkeurig schakelen op de eerste en laatste boom in de rij kan een middelenbesparing opleveren van circa 5%.
2. Perceel op taakkaart bespuiten
Een volgende stap is het spuiten op taakkaart. Bij deze toepassing gaat het om het gebruik van sensoren bij het plaatsspecifiek toepassen van gewasbeschermingsmiddelen. De data kan op meerdere manieren verzameld worden, bijvoorbeeld via drones met sensoren of met een bodemscanner. Ook eerder verzamelde (historische) data is bruikbaar. Deze data kan gebruikt worden om vooraf te beslissen welke boom wel en welke boom niet bespoten moet worden. Boomgaardspuiten van diverse fabrikanten kunnen vervolgens met een taakkaart deze bespuiting uitvoeren. Als de spuitdoppen van de boomgaardspuit in meerdere, onafhankelijk van elkaar bedienbare secties (onder, midden en boven) zijn opgedeeld, kan met de taakkaart een bespuiting per hoogtezone gedaan worden. Een voorbeeld daarvan is het spuiten van alleen de koppen van de bomen met een dunmiddel.
3. Perceel bespuiten met sensorgestuurde boomgaardspuit
In de derde vorm kan de bespuiting nog preciezer uitgevoerd worden, namelijk door alleen die gebieden te bespuiten waar ook daadwerkelijk blad aanwezig is. Fabrikant H.S.S. heeft daarvoor de H.S.S.-ISA-boomgaardspuit met Rometron-sensoren ontwikkeld (zie Chlorofylmeting). Deze sensoren meten waar chlorofyl, dus bladmassa aanwezig is.
De boomgaardspuitfabrikanten Munckhof Fruit Tech Innovators en KWH zijn bezig om een laserscanner (zie Laserscanner) toe te passen op de precisiespuit. De laserscanner detecteert hoeveel volume in de nabijheid van de sensor is, maar maakt geen onderscheid tussen bomen of andere voorwerpen. Om snel aan en uit te kunnen schakelen zijn ook de dophouders vervangen door PWM-dophouders. PWM (Pulse Width Modulation) zorgt ervoor dat de dop 10 tot 100 keer per seconde aan en uit kan gaan. De chlorofylsensor of de laserscanner stuurt de doppen aan, zodat er alleen gespoten wordt als er chlorofyl (bladgroen) of bladmassa wordt gedetecteerd. Gaten in de bladmassa worden hiermee overgeslagen. Uit de eerste praktijkervaringen blijkt dat hiermee circa 25% aan gewasbeschermingsmiddelen kan worden bespaard.