Opbrengstmeting

Traditioneel is alleen de opbrengst per perceel of per hectare bekend. Na het sorteren op de sorteermachine wordt ook de kwaliteit bekend, zoals de maatverdeling, blospercentages of de vorm van de peren. Precisiefruitteelt biedt ook kansen om vroeger en gedetailleerder opbrengstgegevens te verzamelen. Momenteel zijn er drie mogelijkheden, die deels nog in ontwikkeling zijn:

 

Opbrengstinschatting vóór de pluk

Een goede schatting van de opbrengst vóór de pluk is zinvol, zodat het benodigd aantal plukkers en voorraadbakken tijdig geregeld kan worden. Ook voor de sturing van de afzet is dit nuttige informatie. WUR heeft een sensorplatform ontwikkeld met camera’s en gps. In de periode voor de pluk kunnen hiermee opnamen in de boomgaard worden gemaakt, waarna met kunstmatige intelligentie het aantal vruchten per foto wordt geteld. De juiste foto’s worden via de gps-positie gekoppeld aan de juiste boom, zodat het aantal vruchten per boom kan worden geteld. Deze methode kan een inschatting geven van de te verwachten opbrengst. Het blijft wel een schatting, omdat vruchten die verscholen zijn achter blad niet te detecteren zijn. Het bedrijf Aurea Imaging kan met behulp van drones ook een inschatting van de dracht per boom maken. Beide methoden zijn nog in ontwikkeling.

Met behulp van camera’s kunnen vruchten in de boom worden gedetecteerd en geteld. (©WUR)

Opbrengstmeting tijdens de pluk

Het M-Connect systeem op de Pluk-o-Trak heeft een camera op de lopende band, waarmee het aantal vruchten wordt geteld, de vruchtmaat wordt gemeten en de hoeveelheid blos per appel wordt bepaald. (©Munckhof Fruit Tech Innovators)

Munckhof Fruit Tech Innovators heeft een optionele module voor opbrengstmeting toegevoegd aan de Pluk-O-Trak tijdens de pluk, namelijk het M-connect systeem. Deze module werkt met een camera, gps en een identificatiecode. De camera is gepositioneerd op de lopende band, vlak voordat de vruchten in de voorraadbak belanden. Met kunstmatige intelligentie wordt het aantal vruchten per voorraadbak geteld en wordt van elke vrucht zowel de maat als het blospercentage gemeten. De voorraadbak krijgt een identificatiecode (bijvoorbeeld een barcode of RFID-code), waardoor de geoogste kwaliteit en hoeveelheid aan de voorraadbak kan worden gekoppeld en vervolgens in Agromanager opgeslagen. Hiermee is van elke voorraadbak exact bekend welke kwaliteit deze bevat, zodat bijvoorbeeld bij verkoop van ongesorteerd product uit een dichte cel toch de blospercentages en vruchtmaten bekend zijn. Hierbij dient de fruitteler dan wel ook de exacte opslaglocatie in de koelcel bij te houden in Agromanager.

 

 

 

 

Het M-connect systeem registreert ook andere gegevens, bijvoorbeeld pluktijden, de kistwisseltijden en wie op dat moment werkten met de machine. Als een Pluk-O-Trak vaak lange wisseltijden heeft, verloopt het plukproces niet optimaal. Je kunt die ploeg dan gericht bijsturen.

De vruchtmetingen tijdens de pluk kunnen ook worden gecombineerd met de gps-gegevens van de bomen die intussen geplukt zijn. Daarmee kunnen opbrengstkaarten worden gemaakt (zie Terugkoppeling sorteerdata naar perceel).

Het M-Connect systeem wordt uitgelegd in dit filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=kI6JeQj7MhY

Opbrengstmeting direct na de pluk

Bij pluktreintjes is het lastiger om tijdens de pluk in de boomgaard een opbrengstmeting uit te voeren. Dit kan wel achteraf door een volle voorraadbak bovenaf te fotograferen. Vervolgens worden met kunstmatige intelligentie de zichtbare vruchten gedetecteerd en de vruchtmaat gemeten. Hiermee kan de vruchtmaatverdeling van een partij worden bepaald en via een identificatiecode in bijvoorbeeld Agromanager worden vastgelegd. Een maatanalyse is nuttige informatie als een afnemer een bepaalde kwaliteit (vruchtmaat en/of blos) wenst. Als de voorraadbak ook een eigen identificatiecode (bijvoorbeeld een barcode of RFID-code) heeft, worden de meetgegevens aan de individuele voorraadbak gekoppeld. Voor appel heeft het bedrijf Bodata inmiddels een systeem op de markt gebracht; voor peren wordt dit nog ontwikkeld.