Integrated Crop management
Integrated Crop Management is een raamwerk voor een geïntegreerde aanpak van ziekten, plagen en onkruiden. Deze aanpak is gedefinieerd [1] volgens 5 pijlers: 1. Gewasdiversiteit in tijd en ruimte, 2. Robuuste rassen, 3. Duurzaam bodembeheer, 4. Gerichte bestrijding 5. Monitoring en evaluatie.
Gewasdiversiteit in tijd en ruimte
Met een goed doordachte gewasvolgorde kan men een stevige preventieve basis voor een weerbaar teeltsysteem leggen. Door gewassen waarop een bepaalde ziekte of plaag zich kan voeden of vermeerderen niet direct na (tijd)- of vlakbij elkaar (ruimte) te telen, voorkom je dat de populatie van die ziekte of plaag in de loop van de tijd toeneemt en de schade oploopt.
De juiste gewaskeuze en gewasvolgorde is maatwerk voor elk bedrijf en perceel.
Rassenkeuze en teeltwijze
Naast een goed afgestemde gewaskeuze en volgorde, vormen resistente of tolerante rassen een belangrijke basis om aantasting en schade te voorkomen. In de praktijk spelen eigenschappen zoals opbrengst en kwaliteit ook mee bij de keuze voor een ras. De markt speelt hierbij een belangrijke rol. Naast de keuze voor een ras, kunnen ook variaties in zaaidatum, zaaipatronen en -dichtheden helpen bij het beheersen van schade door onkruiden, ziekten en plagen.
Duurzaam bodembeheer
Door goed bodembeheer kan een teler ziekten, plagen en onkruiden beïnvloeden en schade aan het gewas beperken. Een goed groeiend gewas kan weerbaarder zijn tegen ziekten of plagen. O.a. bemesting (het type en de hoeveelheid), watermanagement en grondbewerking (structuur) spelen hierbij een rol. Een kerende bodembewerking kan bijvoorbeeld effectief zijn voor onkruidbeheersing, omdat onkruidzaden diep weggestopt worden en wortelonkruiden uitgeput worden.
Gerichte bestrijding
Af en toe ingrijpen zal nodig blijven om te grote schade te voorkomen. In plaats van volvelds via vaste tijdschema’s problemen aan te pakken, maakt deze pijler gebruik van gericht ingrijpen. Dit moet waar mogelijk plaats- en tijdspecifiek gebeuren. Directe maatregelen kunnen bestaan uit vele soorten, waaronder chemische gewasbescherming, het stimuleren van natuurlijke vijanden en bijvoorbeeld mechanische onkruidbestrijding. Precisietechnieken hebben in de toekomst een belangrijke rol en komen verder beschikbaar o.a. door de ontwikkeling van cameragestuurde werktuigen en robotica. Data-gestuurde precisiegewasbescherming ondersteunt de inzet van chemische en niet-chemische gewasbescherming.
Monitoring en evaluatie
Voor telers is het belangrijk om precies en vroegtijdig te kunnen bepalen welke soort aanwezig is, op welke plek en in welke aantallen. Daardoor kan een teler gericht zoeken naar aanpassingen in het teeltsysteem of mogelijke maatregelen tijdens de teelt. Beslissingsondersteunende systemen kunnen boeren en tuinders helpen in hun afwegingen en inzicht geven in welk middel of welke maatregel het beste kan worden ingezet. Ook hier kunnen sensorsystemen worden gebruikt voor monitoring.
[1] Riemens, M. M., & Molendijk, L. P. G. (2022). Integrated Crop Management (ICM): een raamwerk voor een systematische aanpak van ziekten, plagen en onkruiden. Gewasbescherming, 53(5), 152-154. https://edepot.wur.nl/581621