Gewas: tomaat, paprika en Spaanse peper
Wetenschappelijke naam: Tomato Brown Rugose Fruit Virus
Groep: Virussen
caption 1 | caption 2 |
caption 3 | caption 4 |
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
© Copyright PPO, NVWA (PD), DLV, KAD, Landbrugsinfo
Het behoort tot het Tobamovirussen en is inmiddels het 32e virus binnen deze groep. ToBRFV is nauw verwant aan TMV (Tabaksmozaïekvirus) en ToMV (Tomatenmozaïekvirus).
Sinds 2014 heeft dit virus de resistenties tegen zowel TMV en ToMV, die in de meeste tomaten rassen voorkwamen doorbroken en werd het aangetroffen in Israël. Sindsdien heeft het virus zich verspreid en is vastgesteld in Jordanië, Turkije, Mexico, Italië, Engeland, Duitsland, Nederland en Californië.
De symptomen zijn mozaïekvorming op de jongste bladeren (in de kop en in de zijscheuten), deze kunnen ook gebobbeld en/of misvormd zijn. De vruchten krijgen gele vlekken lijkend op die bij Pepino mozaiek virus en rijpen langzamer. Uiteindelijke gaan de vruchten rimpelig worden (‘brown rugose’). Op de stengels kunnen necrotische strepen worden gevonden en de steeltjes en kelkblaadjes verdrogen en de bladeren lijken smaller.
Verspreiding van ToBRFV vindt vooral mechanisch plaats tijdens gewaswerkzaamheden door middel van plantensap via de handen, mobiele telefoon, gereedschap, fust, vogels en hommels, enz.
Overdraagbaarheid via zaad is nog niet aangetoond, maar kan niet worden uitgesloten. Tobamovirussen zijn zeer persistent en kunnen lange tijd zonder waardplant overleven op kleding, gereedschap en fust, in plantenresten, substraat en in de bodem.
Het virus is binnen tomaat op drie genen aanwezig en lijkt zich vrij gemakkelijk aan te passen.
Het komt niet alleen voor in tomaat, maar ook bij andere familieleden van de Solanaceae zoals paprika, chilipeper, Petunia, Solanum. Ook onkruiden zoals zwarte nachtschade en melganzevoet zijn waardplant. Aubergine en aardappel zijn geen waardplanten.