Tomatenchlorosevirus - ToCV

Gewas: Tomaat

Wetenschappelijke naam: Tomato Chlorosis Virus (ToCV)

Groep: Virussen

Chlorose veroorzaakt door tomatenchlorosevirus (ToCV)
Chlorose veroorzaakt door tomatenchlorosevirus (ToCV)
Chlorose veroorzaakt door tomatenchlorosevirus (ToCV)
Chlorose veroorzaakt door tomatenchlorosevirus (ToCV)

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Herkenning

Herkenning

Het belangrijkste symptoom dat tomatenchlorosevirus bij alle gewassen veroorzaakt is tussennervige chlorose op wat oudere bladeren in het midden van de plant, soms aangevuld met lichte bladrol. De symptomen lijken wat op symptomen van gebreksziekte. Bij een gebreksziekte zijn de symptomen meestal egaal verkleurd, terwijl die bij dit virus was onregelmatiger verdeeld zijn over het blad. Sommige bladeren hebben zowel tussennervige chlorose als normaal groene zones. Het virus heeft een negatief effect op de productie bij de teelt, maar vormt geen gevaar voor de volksgezondheid of voedselveiligheid.

Levenswijze

Levenswijze

Tomatenchlorosevirus of ToCV is een zogeheten quarantaine-organisme. Het virus wordt vooral verspreid door wittevlieg en heeft tomaat als voornaamste waardplant. Andere waardplanten zijn onder meer diverse nachtschadigen (Solanaceae), Datura, Paprika, Petunia, Physalis en Nicotiana.

Het tomatenchlorosevirus wordt overgebracht door verschillende wittevliegsoorten, waarvan de kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) en de tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) voor Nederland de belangrijksten zijn. ToCV komt voor in de zuidelijke lidstaten van Europa. Verschillende lidstaten van de EU (Spanje, Portugal, Italië, Cyprus, Frankrijk, Griekenland en Hongarije) beschouwen het virus als gevestigd.

Bij een vondst van ToCV moet voorkomen worden dat ToCV zich in Nederland vestigt. Om het virus volledig te elimineren, is het nodig de ToCV-geïnfecteerde tomatenplanten te vernietigen. Daarnaast worden de witte vliegsoorten die het virus verspreiden (B. tabaci en T. vaporariorum) bestreden. Soms wordt ToCV in Nederland aangetroffen zoals bij een tomatenteler in het Westland in november 2017. Het NVWA meldt in Fytosanitaire signalering 2017 dat na bestrijding enkele naburige bedrijven begin 2018 toch besmet waren.

Maatregelen

Maatregelen

Bij aantreffen van het virus moeten aangetaste planten worden vernietigd. Daarnaast wordt een bestrijding uitgevoerd tegen de wittevliegsoorten (B. tabaci en T. vaporariorum) die het virus kunnen verspreiden.

Meer informatie

Meer informatie

  •  

Â