Advies: Door de beweiding van gevaarlijk land (2) en/of langdurige beweiding van hetzelfde perceel (3) kan half juni reeds sprake zijn van een gevaarlijke wormlast voor deze lammeren. Mestonderzoek (6) kan dit bevestigen. Bij een gevaarlijke wormlast is het nodig uw lammeren te ontwormen. Baseer uw besluit om wel te ontwormen of de behandeling uit te stellen op de uitslag van een mestonderzoek. De uitslag is een momentopname en de wormlast kan binnen een week veranderen van gering in gevaarlijk. Herhaal het mestonderzoek daarom wekelijks.
Ontworm de lammeren uitsluitend als een ernstige maagdarmwormbesmetting blijkt uit mestonderzoek (6) of de symptomen met zekerheid duiden op een gevaarlijke maagdarmwormziekte (9). Baseer ontwormen nooit alleen op diarree zonder een voorafgaande diagnose gebaseerd op mestonderzoek, symptomen en/of historie van nematodirose.
Ontworm zo min mogelijk (11) lammeren in het koppel voor een maximaal verdunningseffect van de wormpopulatie op uw bedrijf. Ontworm met een middel dat nog voldoende effectief is en waarvoor in uw houderij niet eerder resistentie is vastgesteld (10). Streef naar slechts 50% ontwormde lammeren in het koppel. Zorg dat in elk samenweidend koppel minimaal 5% niet ontwormde lammeren lopen. Ontworm als het koppel kleiner is dan 20 lammeren 1 lam een week na de andere. Vermijd onderdoseren (1). Ontworm de lammeren zoveel mogelijk gelijktijdig met het verweiden. Verweid het koppel na ontwormen zoveel mogelijk naar veilig land (2) en verweidt het daarna ook weer tijdig (3).
Kies voor de lammeren die u niet ontwormt:
gezonde lammeren met een royale conditie,
lammeren met een bovengemiddelde groei ten opzichte van de koppelgenoten
de oudste lammeren met een goede ontwikkeling
het beste lam in de worp
Kies voor de lammeren die u wel ontwormt:
zieke lammeren en lammeren met een rood EPG (interpretatie uitslag mestonderzoek)
Lammeren met een oranje EPG en symptomen die duiden op ziekte
Lammeren met een beneden gemiddelde groei ten opzichte van koppelgenoten
De jongste lammeren in het koppel; bij een leeftijdsvariatie van de lammeren in het koppel van meer dan 2 weken is het verstandig om alles wat 2 weken jonger is als de oudsten te ontwormen vanwege hun achterstand in weerstandsontwikkeling en de besmettingsdruk vanuit de oudsten.
Lichtste lam in de worp
Noteer per afzonderlijk weidend koppel lammeren de datum van de behandeling, het gebruikte middel en de dosering. Raadpleeg de WormenWijzer bij elke verweiding en elke 4 weken na het behandelen opnieuw voor een advies op maat. Onder bepaalde omstandigheden kan vanaf half juni en elke 4 weken na behandeling de wormlast weer een gevaar vormen voor de lammeren.
Beantwoorde vragen
Vraag 5g - Is dit koppel na het ontwormen meteen verweid naar veilig land (2) en voor 1 november telkens binnen 2 weken verweid naar veilig land?
Antwoord: Nee (antwoord herzien)
Vraag 5f - Hoelang geleden is dit koppel ontwormd?
Antwoord: 4 weken of meer (antwoord herzien)
Vraag 5e - Zijn er (toch) lammeren in dit koppel met 2 (of meer) weken weidegang en diarree en treden er groeivertragingen op?
Antwoord: Nee (antwoord herzien)
Vraag 5d - Is in het verleden nematodirose (9) op uw bedrijf vastgesteld?
Antwoord: Nee (antwoord herzien)
Vraag 5c - Weidt dit koppel of is het geweid op land waar eerder dit jaar of vorig jaar ook lammeren of runderen in hun eerste weideseizoen zijn geweid?
Antwoord: Ja (antwoord herzien)
Vraag 5b - Zijn de lammeren in dit koppel geboren in de zomer of herfst?
Antwoord: Ja (antwoord herzien)
Vraag 5a - Is dit koppel lammeren al eerder ontwormd met een middel uit groep 2, 3 of 4 (4)?
Antwoord: Nee (antwoord herzien)
Vraag 3b - Voor welk tijdstip wilt u een advies?
Antwoord: Voor 1 november tot 15 maart (antwoord herzien)
Vraag 3a - Krijgt dit koppel lammeren weidegang, is het voor opstallen geweid of zijn ze vanaf hun geboorte tot nu op stal gehouden?
Antwoord: Weidegang; Geweid voor opstallen (antwoord herzien)
Vraag 2a - Wilt u een advies voor de ooien of de lammeren?
Antwoord: Lammeren (antwoord herzien)
Vraag 1 - Wilt u een advies voor dieren die u aanvoert van andere bedrijven (aankoop, dekram, ingeschaarde dieren van anderen) ?
Antwoord: Ja (antwoord herzien)