Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

You are viewing an old version of this content. View the current version.

Vergelijk met huidige View Version History

« Vorige Versie 4 Volgende »

Advies: Het is niet nodig deze lammeren te ontwormen. Dit koppel is recent ontwormd waardoor ze (nog) geen last kunnen hebben van een nieuwe worminfectie. Verweid de lammeren tot 1 november zoveel mogelijk binnen 2 weken naar veilig land (2).

Raadpleeg de Wormenwijzer 4 weken na het behandelen opnieuw voor een advies op maat. Onder bepaalde omstandigheden kan 4 weken na behandeling de wormlast weer een gevaar vormen voor de lammeren.

Laat tussen 7 tot 14 dagen na behandeling mestonderzoek (6) uitvoeren als u twijfelt u aan de effectiviteit van de laatste ontwormbehandeling van dit koppel.

Beantwoorde vragen

Vraag 4e - Hoelang geleden is dit koppel ontwormd? 

Antwoord: Minder dan 4 weken (antwoord herzien)

Vraag 4a - Is dit koppel lammeren al eerder ontwormd met een middel uit groep 2, 3 of 4 (4)? 

Antwoord: Ja (antwoord herzien)

Vraag 3b - Voor welk tijdstip wilt u een advies?

Antwoord: Voor 15 juni tot 1 november (antwoord herzien)

Vraag 3a - Krijgt dit koppel lammeren weidegang, is het voor opstallen geweid of zijn ze vanaf hun geboorte tot nu op stal gehouden?

Antwoord: Weidegang; Geweid voor opstallen (antwoord herzien)

Vraag 2a - Wilt u een advies voor de ooien of de lammeren?

Antwoord: Lammeren (antwoord herzien)

Vraag 1 - Wilt u een advies voor dieren die u aanvoert van andere bedrijven (aankoop, dekram, ingeschaarde dieren van anderen) ?

Antwoord: Ja (antwoord herzien)

Uitleg begrippen

 Veilig land

Voor het minimaliseren van schade door wormen onderscheidt de Wormenwijzer op basis van de beweidingshistorie en kans op maagdarmwormbesmetting 2 soorten grasland, veilig of gevaarlijk. Door het weiden van dieren op veilig land en tijdig verweiden zijn behandelingen uit te stellen wat de resistentieontwikkeling vertraagt én arbeid en middel bespaart. Maak daarom slim gebruik van veilig land. Zie meer info voor exacte bepaling van de veiligheid van het land.

 Middel uit groep 1,2,3 of 4

Qua werkzame stof bestaan er 4 groepen wormmiddelen. Niet elke groep van middelen is op elk moment even geschikt of effectief tegen elke wormsoort. Het door de Wormenwijzer geadviseerde middel is gebaseerd op de wormsoort, de kans op besmetting met die wormsoort(en) op dat moment in het jaar en de mate van resistentie tegen het wormmiddel in Nederland per wormsoort. Zie meer info voor de complete lijst van middelen.

 Aangevoerde dieren

Onder aanvoer van dieren vallen aangekochte ooien, lammeren en dekrammen, maar ook gezamenlijk gebruikte rammen, ter dekking gebrachte ooien van anderen en terugkeer van eigen dieren die gezamenlijk met schapen, lammeren, geiten en kalveren van anderen zijn geweid

 Mestonderzoek

Mestonderzoek wijst uit hoe groot de wormlast is en om welke wormsoorten het gaat. Het aantal eieren per gram mest bepaalt of behandeling nodig is of kan worden uitgesteld of uitgespaard. Met mestonderzoek is ook vast te stellen of het gebruikte middel (voldoende) heeft gewerkt. Verzamel en verstuur de mestmonsters zorgvuldig en volgens voorschrift om foute uitslagen te vermijden. Let wel; de uitslag is een momentopname en de wormlast kan binnen een week veranderen van gering in gevaarlijk. Zie meer info voor uitgebreide informatie over mestonderzoek.

  • Geen labels