Japanse roest

Gewas: Chrysant

Wetenschappelijke naam: Puccinia horiana

Groep: Schimmels

Symptomen van Japanse roest, bovenzijde
Symptomen van Japanse roest, onderzijde

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

Herkenning

Herkenning

Puccinia horiana of Japanse roest is een schimmelziekte, die in chrysant grote schade kan aanrichten. De ziekte is in het blad in het groeiseizoen herkenbaar aan groengele tot gele iets ingezonken plekjes van enkele mm aan de bovenzijde van het blad.

Op de onderzijde komen puntjes ter grootte van een speldenknop die uitgroeien tot geelwitte kussentjes en in een later stadium bruin verkleuren.

Levenswijze

Levenswijze

Japanse roest is een schimmel die alleen het gewas chrysant aantast. De schimmel verspreidt zich door middel van 2 soorten sporen, teliosporen en basidiosporen. Teliosporen zijn sporen die in de sporenhoopjes aan de onderzijde van het blad vastzitten en zich verspreiden met gewasresten. Basidiosporen zijn sporen die door telioosporen worden gevormd.

Met de basidiosporen verspreidt de schimmel zich via de lucht door wind of luchtbeweging in de kas. De basidiosporen zijn kwetsbaar en verdrogen meest binnen enkele uren. Alleen bij gunstige omstandigheden ontkiemen ze nog na maximaal een of twee dagen.

Voor ontkiemen van de sporen is vrij water nodig, dus een vochtig gewas, condens of een zeer hoge luchtvochtigheid. Hiervoor moet een blad bij een gemiddelde kastemperatuur minimaal 4 uur vochtig zijn. Als deze basidiosporen op het blad terecht komen vormen ze een kiembuis waarmee ze het blad ingroeien. De schimmel groeit verder in het blad en onder voor de schimmel gunstige omstandigheden ontstaan na 7-10 dagen aan de onderzijde van het blad nieuwe sporenhoopjes. Temperaturen boven de 18 oC en een hoge RV zijn optimale omstandigheden voor de schimmel.

Maatregelen

Maatregelen

  • Verwijder zorgvuldig alle aangetaste planten en aangetaste gewasresten uit de kas. Doe de aangetaste gewasresten ter plekke in een plastic zak en vervolgens in een gesloten container en voer het aangetaste materiaal af. Stoom de grond met het gewas als grote stukken zijn aangetast. Voorkom dat besmetting zich in de kas verspreid via bijvoorbeeld kleding.

  • Een belangrijkste maatregel om aantasting door Japanse roest te voorkomen is het voorkomen van hoge RV en condensatie in het gewas. Dit kan door een combinatie van stoken en luchten. Open het verduisteringsscherm zodra het mogelijk is.

  • Voer bespuitingen uit op een tijdstip dat het gewas snel kan opdrogen en de bladnatperiode zo kort mogelijk is.

  • Verder kan het gewas droog worden gehouden door onderdoor water te geven.

  • Geef water op een tijdstip dat ook hier het gewas snel kan opdrogen en de bladnatperiode zo kort mogelijk is.

  • Teel rassen die resistent of minder gevoelig zijn voor Japanse roest.

  • Als aantasting kan worden verwacht een gewasbehandeling uitvoeren met chemische gewasbeschermingsmiddelen volgens geldende regelgeving. Middelen dienen te worden afgewisseld om resistentie ontwikkeling van de schimmel tegen de middelen te voorkomen.

Â