Amaryllistrips

Gewas: Hippeastrum

Wetenschappelijke naam: Frankliniella fusca

Groep:Insecten

Bol van Hippeastrum met tripsenschade
Tripsenschade in Hippeastrum-bol

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Herkenning

Herkenning

Aan het eind van de bewaring vertonen blad en bloemknop bij lichte aantasting talrijke rode stipjes (Foto 1, 2 en 3). Bij zware aantasting zijn ze egaal lichtrood gekleurd. Deze karakteristieke symptomen vallen vooral op na het uitgroeien van de plant. De oude bladeren zijn aangetast en de jonge bladeren, die onbereikbaar waren voor de tripsen, zijn gaaf. De aangetaste bladeren vertonen vooral aan de onderzijde grijze vlekjes.

Op de opengaande bloemen ontstaan witachtige, onregelmatig gevormde vlekjes. De bloemen zijn vaak enigszins misvormd. In de nog gesloten knoppen en tussen de spatha-bladeren zijn beweeglijke, donkergekleurde, volwassen tripsen en gelige larven te vinden.

De amaryllistrips kan bij temperaturen van 20°C of hoger ook de bollen aantasten. Tijdens de bewaring vertonen dubbelschubben of geparteerde bollen lichtrode, ruwe vlekjes op de rokken. De bolontwikkeling wordt hierdoor negatief beïnvloed.

Levenswijze

Levenswijze

De eieren worden in de bol gelegd, daaruit ontstaan achtereenvolgens twee larvale stadia, de prepop, de pop en de volwassen trips.

Maatregelen

Maatregelen

  • Warmwaterbehandeling van, afhankelijk van de bolgrootte, 1 a 2 uur bij 46°C.

  • Bollen niet bewaren bij een temperatuur hoger dan 13°C

    Het gewas in de kas behandelen met (indien voor dit gewas beschikbaar) een insecticide volgens geldende adviezen.

Meer informatie

Meer informatie

  •  

Â