b. Nederlandse systeem voor Energie voor Vervoer
Het Nederlandse Energie voor Vervoer systeem wordt verder uitgediept. Dit systeem stelt brandstofleveranciers in staat om op kosteneffectieve wijze aan hun transportverplichtingen te voldoen. Het systeem wordt beheerd door de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).
Leerdoelen
Begrijpen van de rol en verantwoordelijkheden van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).
Inzicht in het Nederlandse Energie voor Transport systeem (HBE-systeem) inclusief het proces van het claimen, verhandelen en inleveren van Hernieuwbare Energie Eenheden (HBEs) door brandstofleveranciers.
Herkennen van Europese en Nederlandse Wetgeving voor de vermindering van CO2-emissies in de transportsector.
Begrijpen van de jaarlijkse verplichtingen van brandstofleveranciers.
Zicht op de verwachte toekomstige ontwikkelingen in de regelgeving voor hernieuwbare energie in transport, zoals de implementatie van RED3, de ReFuelEU Aviation-regelgeving, en het nieuwe ETS2 emissiehandelssysteem.
Kennisclip
Verdieping en uitleg
Goed onthouden
De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) beheert het Energie voor Transport systeem en valt onder het ministerie van Klimaat en Groene Groei. De NEa houdt toezicht op marktinstrumenten die bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving.
Het Nederlandse Energie voor Transport systeem (HBE-systeem) stelt brandstofleveranciers in staat om hun verplichtingen voor het leveren van hernieuwbare energie na te komen door Hernieuwbare Energie Eenheden (HBEs) te verhandelen.
Europese en Nederlandse wetgeving zoals RED2 en FQD van de Europese Unie stimuleren het gebruik van hernieuwbare energie en de reductie van CO2-emissies in de transportsector. Het Nederlandse Klimaatakkoord gaat verder dan de huidige RED2-doelstellingen.
Brandstofleveranciers moeten een percentage van hun fossiele brandstofleveringen vervangen door hernieuwbare energie en specifieke hoeveelheden HBEs inleveren om aan hun jaarlijkse verplichtingen te voldoen.
Belangrijke toekomstige ontwikkelingen zijn onder andere de implementatie van RED3 met CO2-reductiedoelstellingen, de ReFuelEU Aviation-regelgeving voor duurzame vliegtuigbrandstoffen, en het nieuwe ETS2 emissiehandelssysteem voor wegtransport en andere sectoren.
De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa)
De NEa is de onafhankelijke nationale autoriteit die marktinstrumenten beheert die bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving. De NEa valt onder het ministerie van Klimaat en Groene Groei en heeft meer dan honderd medewerkers. De twee belangrijkste marktinstrumenten die zij beheert, zijn het Europese emissiehandelssysteem (EU-ETS) en het Nederlandse Energie voor Transport systeem (het HBE-systeem).
De NEa beheert het HBE-register, voert inspecties uit bij brandstofleveranciers en biobrandstofproducenten, en legt waar nodig sancties op. Daarnaast biedt de NEa ondersteuning via informatie op de website, de helpdesk en vergaderingen. De NEa rapporteert over het gebruik van hernieuwbare energie in het Nederlandse transport en geeft beleidsadvies. De NEa heeft geen rol in de HBE-handel zelf, maar ziet alleen het resultaat van de handel als overdracht van HBE's in het NEa-register.
Europese en Nederlandse wetgeving
De transportsector is verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de CO2-uitstoot in Europa. Europese wetgeving zoals de Renewable Energy Directive (RED2) en de Fuel Quality Directive (FQD) is in het leven geroepen om het gebruik van hernieuwbare energie te stimuleren en de CO2-uitstoot te verminderen. In Nederland stelt het Klimaatakkoord ook doelstellingen voor de vermindering van transportemissies, die verder gaan dan de huidige RED2-doelstelling.
Het HBE-systeem
Het HBE-systeem is een marktgebaseerd mechanisme waarmee brandstofleveranciers hun verplichtingen kunnen nakomen. Gebruikers van brandstof vallen niet onder dit mechanisme. Bedrijven die hernieuwbare energie leveren aan de transportsector, kunnen deze leveringen claimen en ontvangen 1 Hernieuwbare Energie Eenheid (HBE) per GJ hernieuwbare energie. Deze HBEs kunnen verhandeld worden met andere bedrijven. Brandstofleveranciers dienen hun HBEs in bij de NEA om aan hun verplichtingen te voldoen.
Verplichtingen van brandstofleveranciers
Brandstofleveranciers die benzine en diesel leveren, moeten deze leveringen registreren in het NEa-register, dat de bijbehorende jaarlijkse verplichting bepaalt. Voor 2023 bedraagt de totale jaarlijkse verplichting 18,9% hernieuwbare energie van hun fossiele brandstofleveringen, met een minimum aandeel van 2,4% afvalgebaseerde hernieuwbare energie en een maximum aandeel van 1,4% voedselgebaseerde hernieuwbare energie. Er is ook een maximum aandeel van 10% hernieuwbare energie op basis van gebruikte frituurolie (Annex IX B biobrandstoffen).
Het HBE-mechanisme
HBEs worden gecreëerd door fysieke leveringen van hernieuwbare energie aan de Nederlandse markt. Biobrandstoffen moeten duurzaam zijn, wat wordt aangetoond met een bewijs van duurzaamheid. Brandstofleveranciers registreren de leveringen van hernieuwbare energie in het NEa-register en ontvangen verschillende soorten HBE's, afhankelijk van de gebruikte grondstof. Biobrandstoffen op basis van afval worden dubbel geteld: 2 HBEs per GJ. Een dubbel tellingscertificaat is vereist om gebruik te maken van deze regeling.
Ontwikkelingen
Belangrijke ontwikkelingen omvatten de implementatie van de RED3 transportvereisten in 2025, met een CO2-reductiedoelstelling in plaats van een energiedoelstelling en bijbehorende verhandelbare CO2-reductie-eenheden. Ook de ReFuelEU Aviation-regelgeving, die brandstofleveranciers verplicht om duurzame vliegtuigbrandstoffen te leveren, en het nieuwe emissiehandelssysteem voor wegtransport, gebouwen en andere sectoren (ETS2), dat eveneens op brandstofleveranciers van toepassing zal zijn.
Extra leesmateriaal
Toetsvragen
|
---|
a) Het bepalen van brandstofprijzen b) Het toezicht houden op marktinstrumenten voor een klimaatneutrale samenleving c) Het produceren van hernieuwbare energie d) Het verkopen van fossiele brandstoffen |
b) Het toezicht houden op marktinstrumenten voor een klimaatneutrale samenleving |