De invloed van informatie op risicoperceptie
Het verzamelen van kennis is onmisbaar in risicomanagement. De manier waarop een ondernemer risico’s ziet en inschat wordt beïnvloed door de informatie die hij opdoet, zijn ervaring en zijn culturele en geografische achtergrond (Van der Linden, 2015; Whitmarsh & Capstick, 2018). Agrarische ondernemers maken gebruik van een divers aanbod aan informatiebronnen. Toegang tot deze bronnen en het gebruiksgemak ervan varieert en hangt af van het lidmaatschap van lokale of regionale verenigingen, van abonnementen op tijdschriften of nieuwsbrieven en van het gebruik van gewasadviseurs (Stuart et al., 2018). Toegang tot informatiebronnen, het type informatiebron en hoe de informatie wordt gepresenteerd helpt agrarische ondernemers om beter doordachte keuzes te maken in hun bedrijfsvoering.
Sociaal kapitaal
Uit eerder onderzoek blijkt dat de beste manier om informatie aan agrarische ondernemers te geven, is via hun bestaande netwerken, ook wel hun "sociaal kapitaal" genoemd. Sociaal kapitaal zijn de netwerken, relaties en het wederzijdse vertrouwen tussen mensen of groepen, die samenwerking en toegang tot middelen bevorderen. (Inkpen & Tsang, 2005).
Agrarische ondernemers vertrouwen eerder op hun eigen netwerk dan op deskundige adviseurs of onderzoekers van academische en overheidsinstellingen (Rust et al., 2022). Dit zogenaamde sociaal kapitaal beïnvloedt het wederzijds vertrouwen, samenwerking, sociale samenhang en het gevoel van verbondenheid met een gemeenschap. Sociaal kapitaal is ook belangrijk in de uitwisseling van informatie en de toegang tot sociale steun (Fisher, 2013). De samenstelling van deze ondersteuningsnetwerken voor agrarisch ondernemers is maatwerk en moet worden afgestemd op de specifieke behoeften van elke ondernemer. (Cofré-Bravo et al., 2019). Persoonlijkheid, opleidingsniveau en andere individuele eigenschappen van agrarische ondernemers beïnvloeden het gebruik van de beschikbare informatie. Zo waren agrarisch ondernemers met een hoger opleidingsniveau in België eerder geneigd om erosiebestrijdingsmaatregelen (ECM's) in te voeren dan minder opgeleide ondernemers (Bielders et al., 2003).
Het belang van sociaal kapitaal
Daarnaast benadrukten Slijper et al. (2022) dat sociaal kapitaal (netwerken en relaties waar boeren op vertrouwen) een belangrijke factor is voor boeren om zich aan te passen. Sociaal kapitaal draagt bij aan de robuustheid en fundamentele veranderingen binnen de landbouw. Robuuste boeren maken vaak gebruik van informele sociale netwerken om kennis en financiële vaardigheden op te doen, waarbij zij vooral vertrouwen op verbindend sociaal kapitaal. Zij zijn vroege gebruikers van innovaties en hebben een sterk gevoel van zelfredzaamheid.