Test

Fresta F, Fresta F plus en Fresta F OFC

 

Naam middel

Fresta F, Fresta F plus en Fresta F OFC

 

Algemeen

Fresta F voor varkens bestaat uit een mengsel van etherische oliën en kruiden. Bij etherische oliën moet gedacht worden aan bijv. pepermunt, kaneel en knoflook. Verder bevat Fresta F flavonoïden afkomstig van bijv. citrusvruchten, appels, broccoli en kamille. In Fresta F zitten verder scherpe stoffen uit bijv. chilipepers, paprika, zwarte peper en knoflook. Tevens bevat Fresta F slijmstoffen uit bijv. vlas en lijnzaad. Naast de Fresta F voor de gangbare varkenshouderij, is er Fresta F OFC dat bestaat uit 100% biologische grondstoffen (SKAL certificering). Fresta F Plus bestaat uit Fresta F aangevuld met saponines. Zoötechnisch diervoederadditief.

 

Onderzoek

De etherische oliën stimuleren de voeropname bij zowel zeugen als biggen en hebben een positieve invloed op de darmgezondheid. De flavonoïden hebben een anti-oxidatieve en ontstekingsremmende werking. Scherpe stoffen stimuleren de productie van spijsverteringssappen en alvleesklierenzymen. Ze stimuleren ook de doorbloeding en ontgifting. Slijmstoffen absorberen toxinen en verhinderen de aanhechting van schadelijke bacteriën aan de darmwand. Ze zorgen ook voor een goede mestconsistentie.De hogere voeropname en betere benutting van het voer zorgen voor een hogere melkproductie bij zeugen en minder conditieverlies in de zoogperiode. Bij biggen zorgt het voor een gezonde groei.

Fresta F is door de EU goedgekeurd als zoötechnisch additief voor biggen. Op basis van een onderzoekdossier is aangetoond dat Fresta F de groei en voederconversie van biggen verbetert. Op basis van uitgebreid onderzoek gebruikt ook het grootste mengvoederbedrijf van de VS Fresta F standaard in alle biggenvoeders. Zij zien dat op termijn ook in de VS het gebruik van antibiotica in diervoeder verboden gaat worden. Saponines in Fresta F plus hebben een positieve invloed op de benutting van eiwit in de darm. Tevens verminderen ze de omzetting van stikstof in ammoniak in de verse mest. Dat leidt tot een lagere ammoniakemissie. Bij een proef met vleesvarkens werd de ammoniakemissie verlaagd met 19,3% en de geuremissie met 32,6% (data producent). In de literatuur wordt gemeld dat saponines in het zeugenvoer een positieve invloed hebben op de verhouding tussen levend en dood geboren biggen. De eerste praktijkresultaten zijn positief, maar verder onderzoek is nodig. Uitgebreide literatuur is aan te vragen bij Greenvalley International in Wageningen.

 

Gebruik

Biggen: 250 g/ton, zeugen: 300-400 g/ton 

 

Literatuur

Uitgebreide literatuur is aan te vragen bij Greenvalley International in Wageningen