Kunstmeststrooier

Doel

Het nauwkeurig strooien van kunstmest is mogelijk met gebruik van variabele afgifte op basis van een taakkaart of direct vanuit gewassensoren. Daarnaast is het doel om het strooibeeld en de hoeveelheid aan te passen aan de perceelsvorm en routing.

Mogelijkheden

Met een moderne kunstmeststrooier is het mogelijk om de gift variabel toe te dienen. Dit kan doormiddel van een taakkaart. Deze kaart wordt door de computer van de kunstmestrooier ingelezen. Deze terminal is verbonden met het GPS systeem van de trekker, zodat de positie bepaald kan worden. Voor het variabel bijmesten in de teelt kan er ook gebruik worden gemaakt van gewassensoren, waarmee de variatie in kaart gebracht kan worden. Deze sensoren kunnen de kunstmeststrooier direct laten variëren in kunstmestafgifte.

Naast het variabel aansturen is sectiebesturing ook een vorm van precisielandbouw. Met sectiebesturing op de kunstmeststrooier wordt overlap tegengegaan, waardoor de toediening over het gehele perceel zo veel mogelijk gelijk is en er wordt binnen de perceelgrenzen gebleven waardoor de kunstmeststoffen optimaal worden benut.

Werking

Er zijn veel verschillende fabrikanten van kunstmeststrooiers die ze uitvoeren met de mogelijkheid om de afgifte elektronisch te regelen. Het regelen wordt gedaan door de doseerschuif elektrisch of hydraulisch te sturen. Deze relatief simpele mogelijkheid wordt door vele merken geleverd maar de volgende stap is groter.

Het gaat hierbij dan om het strooien van kunstmest met secties of variabele strooibreedte. Met mogelijkheid om geren en kromme perceelsranden nauwkeurig te volgen. Het zijn voornamelijk bekende merken die dit kunnen en hier wordt GEOspread van Kverneland behandeld. De werking van andere merken zullen waarschijnlijk variëren maar het uitgangspunt zal gelijk zijn.

Bij de GEOspread van Kverneland is het mogelijk om kunstmest te strooien met een variabele afgifte en afsluiting in secties. De ISOBUS aangestuurde strooiers hebben de mogelijkheid om niet alleen de dosering aan te passen maar ook het lospunt te variëren waar de kunstmestkorrels de strooier verlaten. In figuur 1 zijn de twee actuatoren te zien die deze zaken elektronisch kunnen regelen.

Figuur 1

Twee belangrijke actuatoren in GEOspread (Bron: Kvernelandgroup, z.d.)

Figuur 1

Twee belangrijke actuatoren in GEOspread (Bron: Kvernelandgroup, z.d.)


Door het regelen van de dosering en de plaats waar de kunstmest op de strooischijf komt, is het met GEOspread mogelijk om verschillende strooibreedtes te hanteren met variabele dosering. De dosering is geheel traploos te regelen, maar de strooibreedte is wel gebonden aan enkele beperkingen.

Naast Kverneland kunnen de andere merken als bv. Rauch, Kuhn, Amazone en Bogballe dit ook.