Extra: handige factsheets
In het project ‘Quality Handling in de melkveehouderij’ (2014) is er in theorie en praktijk naar alle aspecten van het omgaan met melkvee gekeken. Het project was een samenwerking tussen 3 melkveehouders, V-Instinct (Alies Westerveen), Wageningen Livestock Research, DAP Oisterwijk, Vetvice en Hogeschool Van Hall Larenstein. Het project werd ondersteund door Stuurgroep LIB (Landbouw Innovatie Noord Brabant) en door eigen bijdrages van de deelnemers. De belangrijkste aandachtspunten zijn samengevat in een aantal factsheets. Tevens is een checklist 'Stressvrij omgaan met de koe' opgesteld.
Mens-dier interacties
Houdingen en overtuigingen bepalen het gedrag van de veehouder richting zijn koeien en dit gedrag bepaalt weer het gedrag van de koeien. Er is een grote variatie tussen bedrijven in angst van koeien voor mensen, wat een groot verschil aangeeft tussen veehouders in de houding ten aanzien van de dieren en de omgang ermee. Een goede en positieve omgang met dieren hangt vooral af van een positieve grondhouding; dat wil zeggen positieve gedachtes over de dieren en het werken met de dieren. Een koe is een koe en zal als zodanig reageren; gedrag veranderen begint dus altijd bij de veehouder. Kleine en gemakkelijk te implementeren veranderingen, zoals in de omgang met dieren, dragen bij aan het verbeteren van welzijn en productiviteit.
Denk als een koe
Een positieve omgang betekent consequent, rustig en voorspelbaar omgaan met de koeien, waarbij het van groot belang is dat de koe begrijpt wat de veehouder wil. Wie het gedrag van koeien goed weet te interpreteren kan daarop anticiperen. Een koe is een kuddedier en een prooidier en de bijbehorende instinctieve gedragingen helpen haar om te overleven. Rekening houden en inspelen op dit natuurlijke gedrag en instinct draagt bij aan positieve omgang. Koeien zien, horen en bewegen anders dan mensen. Begrip en kennis over de manier waarop de koe de wereld ervaart, draagt bij aan het begrijpen van en het goed omgaan met de koe.
Angst kost productie
Dieren die op een negatieve manier behandeld en benaderd worden, worden bang voor mensen en hebben hierdoor meer stress. Regelmatige of langdurige stress kan ertoe leiden dat koeien minder groeien, minder melk produceren en een slechtere voederconversie hebben. De gezondheid wordt ook aangetast. Zo is het bekend dat het gedrag van de dierverzorger effect heeft op kreupelheid bij koeien.
Faciliteiten
De omgeving en de faciliteiten hebben een belangrijke rol in het makkelijker (of moeilijker!) maken van de omgang met koeien. Een goed gedimensioneerde stal zorgt voor rust en veiligheid. Een paar goed geplaatste hekken zorgen ervoor dat een koe automatisch de goede kant oploopt, terwijl daarentegen bijvoorbeeld een slecht gekozen plaats voor de behandelbox veel stress kan opleveren. De omgeving en faciliteiten dienen aan te sluiten bij het natuurlijk gedrag en instinct van de koe.
Leerervaring
Een goede dier-mens relatie begint al bij het eerste contact. Gedrag is een optelsom van alle ervaringen, dus ELKE interactie is een leerervaring en heeft invloed op toekomstig gedrag. Van jongsaf aan positief omgaan met de kalveren/koeien, aanleren van gewenst gedrag en stapsgewijs nieuwe dingen aanleren (bijvoorbeeld melkstal) zorgt voor stabiele, rustige en makkelijke koeien.
Gerelateerde nieuwsberichten via Dierenwelzijnsweb
Ga terug naar het begin van de cursus 'Stressvrij omgaan met de koe'