/
2.1.4 - Melkveehouderij Stokman, Friesland

2.1.4 - Melkveehouderij Stokman, Friesland

In Friesland bevindt zich het bedrijf van Stokman met 270 koeien en een melkproductie van 2,4 miljoen kilo per jaar. Het bedrijf bevindt zich op 130 hectare zware klei, waarvan 30 hectare gepacht wordt van Staatsbosbeheer. Op hun percelen is 12 hectare kruidenrijk land, randenbeheer en nestbescherming gerealiseerd. Hiernaast zet het bedrijf zich in voor educatiedoeleinden en is het een flagshipbedrijf voor zuivel voor McDonald’s.

 

Welke (natuur)bril zet je op:‘Boer zijn is een prachtige manier van leven. Daarin schuilt een waarde die nergens te koop is.

 

Stokman probeert doelen te combineren door de zoeken naar een optimale balans tussen productie, milieu, dierenwelzijn, landschap, energie, technologie en economie. Zijn bedrijf is hier op ingericht en koeien hebben vrije keuze: naar buiten, naar binnen in de emissiearme stal, vreten of verkoeling in de jaKoeZie. Stokman loopt voorop in het integreren van duurzaamheid, hij streeft onder andere naar een hoge efficiëntie per geproduceerde liter melk. Met oog voor weidevogels beheert hij op natuurvriendelijke wijze een deel van het natuurgebied Haenmar. Dit levert natuurhooi op voor de koeien in ruil voor gecomposteerde mest voor de weidevogels. De kwaliteit hiervan loopt elk jaar terug. De laatste twee jaar blijkt deze zelfs voor de droge koeien te laag te zijn. De hoge waterstanden hebben de leverbotbesmetting verhoogd. Deze wordt nu ook aangetoond in de tankmelk. Nieuwe wetgeving sluit behandeling uit: medicijnen zijn niet toegelaten. De veearts adviseert met klem de dieren uit het natuurland te houden. Jammer, want ook de functie van grazende koeien vervalt hiermee. Een dilemma! Daarnaast beheert Stokman de stroken langs het natuurgebied van Staatsbosbeheer als kruidenrijk grasland. Stokman vindt communicatie met de burgers over agrarisch natuurbeheer belangrijk. Zorg dat de burgers trots worden op deze prestaties zodat boeren ook trots kunnen zijn. Dit past bij Stokmans visie dat de wijze waarop je boer bent mede wordt bepaald door je omgeving.

 

De tekst uit dit voorbeeld is overgenomen uit/een aanpassing van: Polman en Dijkshoorn (red.), 2019, (p.18).