3.3 - Opdrachten en overwegingsvragen
Er moeten veel besproken en besloten worden voordat een overnamesom bepaald wordt. Met de overwegingsvragen kun je het gesprek aan gaan.
Overwegingsvragen
Voordat de overnamesom bepaald kan worden, moeten de uitgangspunten afgesproken worden. Hiervoor is een gesprek (of meerdere) nodig, waarin onder andere de volgende vragen aan bod kunnen komen:
Zijn er noodzakelijke investeringen?
Hoeveel ruimte is er voor extra financiering?
Welke eisen stelt de (externe) financierder?
Welke financiële buffer heeft/krijgt de opvolger?
Met welke opbrengstprijzen wordt er gerekend?
Wat is het toekomstig rendement?
Wat mag de opvolger jaarlijks onttrekken?
Voor elk bedrijf pakt dit weer anders uit; er is immers geen bedrijf hetzelfde.
De uitgangspunten voor het bepalen van de overnamesom worden vaak vooraf vastgesteld. De uitgangspunten (niet de waarde) om tot een overnamesom te komen, zijn dan bijvoorbeeld vastgelegd in een maatschaps- of firmacontract. Daarnaast is het ook gebruikelijk om een meerwaardeclausule op te nemen. Een meerwaardeclausule houdt in dat je eventuele verkoopwinsten van het bedrijf in de toekomst (deels) nog deelt met de oude eigenaren/erfgenamen, omdat je het bedrijf met een korting/schenking hebt gekregen. Gebruikelijk is een meerwaardeclausule van 10 of 15 jaar, die na verloop van tijd afbouwt.
Het onderwerp overnamesom kan heel uitgebreid zijn en is écht bedrijfsspecifiek!
Van MKB Adviespartners: 'Waarde is geen verkoopprijs'
Een veelgemaakte fout is dat de waarde van een bedrijf gelijk gesteld wordt aan de verkoopprijs. Dat is niet juist, want de verkoopprijs of overnamesom omvat namelijk veel meer. Het is de uitkomst van de onderhandelingen waarbij koop- en verkoopmotieven, onderhandelingstactiek, de emoties van koper en verkoper en de financiering een rol spelen. Een goed onderbouwde waardebepaling is wél een uitstekend begin om tot een aantrekkelijke overnamesom te komen.